България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: ДБ са най-диалогични, но третият мандат няма да се реализира

Флора Стратиева и Кристиян Стефанов смятат, че по-реалистичният сценарий са предсрочни избори

12.07.2022 | 09:08 Редактор: Теодора Патронова

"От "Демократична България" се опитват да изглеждат възможно най-диалогични и най-много опити биха направили за съставяне на правителство. Но аз не виждам много голяма вероятност в реализирането на този мандат, тъй като ако имаше възможност, "Продължаваме промяната" щяха да я използват. Така че вървим към нови избори", коментира политологът Флора Стратиева "България сутрин".

"Демократична България" си дават сметка, че след нови избори, дори да потвърдят своя резултат, формиране на коалиция, в която те да се върнат на власт, е доста трудна. Конфигурациите на този парламент дават някаква възможност да се състави ново правителство, което пак да бъде с четирите партии, като се преодолеят конфликтите между лидерите на "Продължаваме промяната и "Има такъв народ". Третият мандат дава частична възможност за това, ако коалицията се формира около някоя от по-малките партии, която да направи мост между тях", каза политологът Кристиян Стефанов.

Според него има риск от спирала от избори и няма сигурност дали новият парламент ще даде възможност за ново мнозинство, а се очертава още по-фрагментиран парламент. Стратиева обърна внимание пред Bulgaria ON AIR, че Румен Радев няма интерес да съставя служебно правителство и да носи отговорността. Тя добави, че ако президентът иска да назначи служебен кабинет, е най-вероятно да даде третия мандат на БСП, тъй като останалите партии заявяват, че с мандат на социалистите не биха реализирали правителство. 

"Централният въпрос беше липсата на коалиционна култура, защото въпреки че Слави Трифонов представи, че нещата са принципни, то истината е, че са се скарали вътре в коалицията. Това е първата четворна коалиция в историята на българската демокрация. Тя сама по себе си представлява предизвикателство", посочи Стефанов.

"До преди няколко седмици всички преки обвинения на обществото падаха върху "Продължаваме промяната". През последните седмици, може би след свалянето на председателя на парламента Никола Минчев, започнаха да се променят нагласите в обществото и те излязоха като жертви", отбеляза Стратиева. 

По думите на Стефанов партиите на Мая Манолова и Стефан Янев са най-сериозните кандидати за влизане в парламента и те ще използват дневния ред, свързан с икономическите трудности. Той смята, че "Продължаваме промяната" ще имат по-нисък резултат на следващите избори.

Двамата политолози се обединиха около тезата, че третият мандат няма да се реализира и по-реалистичният сценарий са предсрочни избори. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0

преди 1 година
Доста деликатно казано - диалогични, направо са си продажни Сигнализирай за неуместен коментар