България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Уникалният течен термометър е безвреден, екипът работи върху индикатор за РНК-вируси

"Съставките, които са в него, могат да се използват за хранителни цели", каза доц. Светлана Желев

12.07.2022 | 07:59 Редактор: Искра Ангелова

Екип от български химици и доктори изобретиха течен термометър.

"Предлаганият от нас термохромен индикатор за измерване на телесната температура е изработен от изследователи и химици, и може в реално време да отчете промяна в телесната температура на човек. Това става с едно нанасяне на зоните - 1 см от дланта на ръката и зад ухото. Изчаква се около 1 минута, след това изходният цвят е черен. Той показва температура до 37 градуса", каза зам.-ректорът на бургаския университет доц. Светлана Желева за "България сутрин".

Тя е част от екипа, който е създал продукта. Доц. Желева поясни, че при повишаване на телесната температура цветът се изменя до виолетов.

"Това означава, че температурата на човек е до 37,5 градуса. При промяна в розов цвят - това е индикация, че температурата се е повишила до 37,6 градуса. Индикаторът е изключително универсален и иновативен, бих го нарекла и уникален, защото формулата му е изключително безвредна. Тествана е в най-различни европейски лаборатории", допълни заместник ректорът на Бургаския университет.

Специалистът подчерта, че с този индикатор има възможност да се проследява температурата по всяко едно време, независимо от дейността на човека.

"Необходимо е шишенцето да бъде много добре разклатено, след което се нанася върху зоната и до 15-20 секунди цветът, ако няма повишена телесна температура, ще бъде черен. И така в продължение на 24 часа само с един поглед може да наблюдаваме. Не е необходимо повторно нанасяне, този индикатор има изключително голяма трайност", коментира още доц. Желева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че може да се прилага и на деца.

"Разработен е на основата на микрокапсулиран пигмент. Специално направен от южнокорейска компания, която го разработи по наши изисквания. А пигментът се разтваря в биосреда, дори съставките, които са в него, могат да се използват за хранителни цели. Приложението му може да бъде в детски градини, ясли, училища, университети", добави доц. Светлана Желева.

А до края на месеца желаещите ще могат да го намерят в търговската мрежа.

"Същият екип работи върху термохромен индикатор за регистриране на РНК-вируси, бактерии, инфекциозни заболявания. Както и сме се спрели за създаването на нови импланти, които да се използват в стоматологията", съобщи доц. Желева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК