Наши учени представиха уникален течен термометър, скоро ще бъде в аптеките

Върху кожата се поставят няколко капки от термохромния индикатор

11.07.2022 | 12:21 Редактор: Ваня Кузманова

В Бургас представиха уникален течен термометър за измерване на телесната температура. Начинът на употреба на продукта беше представен за първи път в университет "Проф. д-р Асен Златаров". Върху кожата се поставят няколко капки от термохромния индикатор, чрез който се отчита резултатът. 

В момента, в който температурата започне да се вдига, се наблюдава промяна в цветовата апликация като отчитането на телесната температура с точност от 0,1°С. Така температурна стойност може да се регистрира още преди организмът да е реагирал чрез други симптоми. 

Така нарастват шансовете за откриване на общо или локално инфекциозно или друг вид възпаление в човешкия организъм и своевременно да се вземат мерки за лечение. 

Иновативният и уникален продукт вече е вписан в българското патентно ведомство и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа.

Ректорът на висшето заведение проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори, които са разработили изделието. Сред тях са зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

С качествата на продукта първи се запознаха кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на морската община, РЗИ, големите болнични заведения и други институции и организации на територията на областта. 

"Отчита промяна на телесната температура като се измени цветът на индикатора. От черен, виолетов до розов. Ако цветът на индикатора показва виолетов цвят това означава, че температурата е до 37,5 градуса. Ако има ясно изразен розов цвят означава, че температурата е над 37,6 градуса, което означава, че задължително трябва да се измери с класически термометър или евентуално да се потърси лекар", обясниха при представянето му. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК