Медик посочи "идеалната" температура, с която борим Ковид-19

Кога е време да вземем медикамент за сваляне на температурата?

01.09.2021 | 16:59 Редактор: Елеонора Танева
Медик посочи

Повишаването на температурата е един от начините тялото да се бори с проникналата инфекция. Затова температурата е най-често срещаната реакция след поставяне на ваксина срещу Ковид-19, съща както и един от симптомите при заразяване с короновирус.

"Работата на имунната система се определя от цитокини - молекули, които се освобождават в момента, в който се активират клетките на имунната система. А тя реагира на вируси или бактерии с повишаване на температурата. Генетичният апарат на вируса е проектиран да работи при определена температура на човешкото тяло. Съответно, когато температурата се повишава, им става по-трудно да се възпроизвеждат", обясни лекарят алерголог-имунолог Владимир Болибок в интервю за радио Sputnik.

Медикът обясни, че свръхреакцията на имунната система крие рискове.

"Когато се отделят твърде много цитокини, има хиперреакция и температурата надвишава 39-40 градуса. Тя може да повлияе на работата на вътрешните органи, особено върху сърдечно-съдовата система", обясни д-р Болибок.

"Идеалната" температура, при която тялото ефективно се бори с инфекцията е около 37 и малко до 38,5 градуса. 

"Във всички наши медицински препоръки казваме, че ако температурата е по-малка от 38,5 градуса, не е нужно пациентите да приемате антипиретици, тялото при тази температура работи добре с инфекцията и ще се справи само", каза Владимир Болибок.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 2
rumqnae@abv.bg
преди 2 години
Съпругът ми е с Ковид от 10.11.2021г. и до сега 20.11.2021г. почти постоянно е с температура 37 до 37,5 градуса.Няма кашлица и задух но е отпаднал и постоянно лежи. Въпросът ми е до кога така? Сигнализирай за неуместен коментар