Физиологията на човека се променя, температурата на тялото спада

Причината най-вероятно е комплексна и отразява няколко фактора

13.11.2020 | 23:10 Редактор: Юлия Христова
Физиологията на човека се променя, температурата на тялото спада

Еволюционно, нито човекът, нито другите същества, са завършени. Природата е една константно динамична среда, в която възникват постоянно промени. Тези промени водят до нужда от адаптация, отстрана на живите организми, следователно промяна настъпва и в тях. Един дълъг цикличен процес.

Най-новооткритата промяна – телесната ни температура. Преди 200 години немският лекар Карл Вундерлих обявява за нормална човешка температура – 37 С. Оттогава насам има няколко сведения за по-ниски температури в здрави възрастни. През 2017 г. проучване в Англия показало, че при 35 000 възрастни средната телесна температура е 36,6 С, а през 2019 г. в Калифорния, САЩ, подобно проучване показва, че средна телесна температура на човека е 36,5 С.

Екип от антрополози, лекари и други учени от различни държави измерили сходен спад и в температурата на Цимани – популация в боливийска амазонска гора. От последното проучване на тази група досега се регистрира годишен спад от около 0,4 С, което за последните две десетилетия е почти същото като спада в телесната температура в САЩ за два века.

Проучванията показват, че нещо във физиологията на човека се променя. Една от хипотезите е, че това е причинено от намалените инфекциозни заболявания, вследствие на по-добрата хигиена, здравни науки и чиста вода. Учените можели директно да изследват предположението, тъй като разполагали с болнична информация на изследваните. Въпреки, че някои инфекции водят до повишаване на телесната температура, случаят тук не е такъв. Дори 10%, които били напълно здрави, били с понижена температура. А в някои части на Боливия, все още има сериозни проблеми с инфекциозните заболявания.

Бил използван и един вид термометър за цялото прочуване, което означава, че проблемът не е и от инструментариума.

Друга хипотеза била, че телата ни намаляват разхода си на енергия, вследствие на намалената нужда от топлопродукция. Аргументът бил, че лятото е достатъчно топло, а зимата има изкуствено отопление в домовете, както и наличие на одеяла и дебели дрехи, което не налага нужда от физиологична топлопродукция.

Причината най-вероятно е комплексна и отразява няколко фактора. Знае се, че телесната температура варира между отделните индивиди, а също е от значение и дневната температура, когато е измерена, сутрин тя е най-ниска, а в късния следобед – най-висока.

Може би промяната се дължи на покачването на температурите в околната среда. Причината не е ясна, но подобни проучвания дават информация и за общото здраве на отделните популации, заедно с други фактори, като продължителността на живота, пише puls.bg. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Шивачът
преди 3 години
Глупост! Термометър ат се е усъваршенствал Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Друга
преди 3 години
Екология,антибиотици,черен дроб-по тази пътека ще стигнете отговора.В последните над 15 г.температурата ми спадаше ,като при вирусен проблем здраво ме тресеше и стигах нови низини.От опит казвам,че,когато спешно искате да стоплите тялото,половин кубче пилешки бульон в чаша гореща вода върши чудеса.В останалото време употреба на шуслерови соли по други поводи повдигна малко норм.ми температура/колкото да не ме е срам да я кажа.Но си има и предимство-на никое летище няма да ви сметнат за болен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Една
преди 3 години
Моята телесна температура е 35.5 и НИКОГА през живота не съм имала температура/клиничното определение/Аз не знам какво е състоянието на човек, който има например 38 градуса температура. Сигнализирай за неуместен коментар