България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Керемедчиев: Гоненето на толкова дипломати е крайна мярка, България взе рязка позиция към Русия

"Вероятността президента да не е знаел, е почти нулева", каза бившият зам.-външен министър

30.06.2022 | 08:38 Редактор: Жаклина Иванова

Депутатите от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" не са били наясно с решението на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати от България.

"В 143-годишната история дипломатическите отношения между България и Русия не са били на толкова ниско ниво. България в цялата си история на дипломация не е гонила дори събрано толкова дипломати досега. България е и европейски шампион в тази сфера. В сметка това също е притеснително", заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

По думите му България се нарежда в елита на западноевропейските държави, които имат крайно рязко отношение към Руската федерация.

"След нас е Полша, която изгони 45 руски дипломати. Ние водим в класацията. Руското посолство е най-многочисленото в България. Руските дипломати са 10 пъти повече от българските в Русия. Руското посолство има много прилежащи структури, както и служители, които са с дипломатически статут, но реално не извършват дипломатическа работа", обясни Керемедчиев.

Събеседникът посочи пред Bulgaria ON AIR, че Руското посолство е огромна структура с над 150 души. И добави, че това, което се е взело като решение от правителството ни, е, да се орежат бройките.

"Досега ние гонехме руски дипломати, но не намалявахме числеността на мисията на Руската федерация в България. Сега се взе решение да се орежат бройките - да се намали числеността на руските дипломати", изтъкна бившият зам.-външен министър.

Керемедчиев каза, че вземането на това решение означава, че България иска реципрочност в представителствата на двете страни.

"В момента изгонването на 70 дипломати означава, че всички служители на консулствата във Варна и в Русе са изгонени. Това е едно обезглавяване на руското посолство, но трябва да се запитаме защо главата на руската делегация - Елеонора Митрофанова, не е в този списък", подчерта той.

Според него на премиера Кирил Петков явно не му е стигнала смелостта да направи и този жест, който е най-крайната стъпка.

"Отзоваването на посланик е почти прекратяване на отношения между двете държави. Намаляват каналите за комуникация. По този начин ще затрудним бъдещи дипломатически отношения между двете страни", убеден е Керемедчиев.

За гоненето на дипломати той отново подчерта, че е изключително крайна мярка, която скоро държава членка на НАТО и ЕС скоро не е правила. И смята, че вероятността президента да не е знаел, е почти нулева.

Запитан дали да очакваме бензин от 5 лв., гостът в студиото каза, че това неминуемо ще се случи.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК