ИЗВЪНРЕДНО: БСП прекрати преговорите за кабинет заради руските дипломати

"Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентно в дипломатическата история", заяви тя

29.06.2022 | 15:05 Редактор: Ваня Кузманова

Разрив в тройната коалиция и обрат в преговорите между партньорите за бъдещ кабинет. 

"Стопираме всякакви преговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсването на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо по начина, по който е взето и по неговото съдържание", заяви председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

"Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера, няма такова решение на Министерския съвет", категорична бе Нинова. 

И обясни, че членовете на БСП в правителството са категорични, че в Министерския съвет такова решение не е обсъждано и вземано.

"Ние сме най-малко хората, които искаме избори, знаем, че държавата не е в добро състояние. Аз му казах, че ще седнем всички заедно, ще говорим открито и ако те приемат това, което ние казваме, ще вървим напред", посочи депутатът от "Има такъв народ" Иван Митева.

Лидерът на БСП отправи и критика към президента, който според нея също трябва да има достъп до докладите на службите. 

"Обръщаме се към президента да свика спешно Консултативен съвет по национална сигурност. Изказването му от сутринта е изключително тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е в ред в държавата. Държавната агенция "Национална сигурност" изготвяйки такива доклади, трябва да ги изпраща на президента, на председателя на Народното събрание и на премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може президентът да не знае, ако има такава информация. По публичната информация, която и ние четем, тъй като не сме виждали този доклад, се касае за шпионаж, който застрашава националната сигурност. Най-уместно е президентът веднага да свика Консултативен съвет по национална сигурност", посочи Корнелия Нинова.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК