България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Лятната Ковид вълна чука на вратата, очакват ни по 3-4 хил. заразени дневно

Д-р Аспарух Илиев и проф. Огнян Кунчев с експертен коментар в "България сутрин"

28.06.2022 | 08:24 Редактор: Тодор Петров

До 2-3 седмици очакваме пик на новата вълна от Ковид-19. Това обяви вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Междувременно проф. Радка Аргирова прогнозира, че през септември ще се наложи връщане на маските.

"Склонен съм да се съглася с проф. Аргирова, хубаво е хората да са в готовност. Омикрон протича по-леко от Делта, но рискът от тежко притичането е значително по-висок от един грип. В момента имаме лятна вълна. От BА.5 има вълна в цяла Европа, той е устойчив на летните температури", заяви в "България сутрин" д-р Аспарух Илиев - ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн.

Хубаво е да сме с бустери и една FFP маска в затворено помещение или много хора около нас, добави той. По думите му БА.5 протича по-леко, най-често започва с хрема, болки в гърлото, отпадналост и кашлица. Но този вариант е много заразен, достатъчно е малко количество от вируса.

Д-р Илиев отбеляза, че в България имаме много по-ниско ваксинационно покритие спрямо другите държави. Не сме добре ваксинирани и това ще има негативен ефект при вълната от Омикрон, смята той. И добави, че е хубаво нашите болници да започнат подготовка от сега да се справят с по-висок брой пациенти.

Д-р Илиев посочи още, че теоретично е възможно да се заразим с коронавирус и маймунска шарка, но той не се притеснява от новия вирус и изключва риск от епидемия.

"Проблемът с обривите е, че възникват 4-5 дни след началото. Няма толкова много обриви при всички пациенти, може да остане незабелязано в началото. В много случаи говори по-скоро за обща инфекция, колегите в България трябва да са нащрек", изтъкна събеседникът.

"Заобиколени сме от държави, където нещата вече са напреднали. В Гърция в момента има 10 000 случая на ден. Влезете ли в закрити помещения и в градския транспорт, слагайте си маската. Идват туристите, създават се много повече контакти и то се отприщва", коментира на свой ред математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него след около месец ни очакват поне по 3-4 хиляди заразени дневно. Проф. Кунчев обаче не очаква локдаун през лятото.

"През цялото лято е спад, случващото се е изключение. Надига се нова вълна. Хората свалиха маските, новите варианти се оказаха още по-заразни. Уязвимите хора да взимат мерки. При Омикрон процентът на смъртността е много нисък. Проблемът е, че е хиляди пъти по-заразен", обясни той.

Математикът е на мнение, че имаме 7-8 пъти повече заразени дневно заради скритата заболеваемост.

"Разходете се из българските села и вижте колко некролози има. Хора, които не са разбрали и не си носят маските. Точно там възрастните хора най-много умират", заключи проф. Кунчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Беше страшно вълнение с COVID вълните. После дойде война. Беше по интересно та слушахме по цял ден за бедните окрайнци. Ядаха,пиха и се веселиха палячoвците в Мадрид никакви важни резултати но много разходи. Сега вече ни омръзна войната и пак дойде време за Pfizer. Сигнализирай за неуместен коментар