fallback

Предсрочни избори са неизбежни, Трифонов най-вероятно няма да влезе в следващото НС

Нидал Алгафари и Васил Тончев коментираха политическата криза у нас

21.06.2022 | 09:21 Автор: Искра Ангелова

Депутатите се събират на извънредно заседание в парламента за обсъждане на внесения от ГЕРБ вот на недоверие. А привърженици на ВМРО се събраха пред дома на премиера Кирил Петков.

"Възможни са повече провокации, страстите са доста изострени. Оприличават ситуацията като началото на 90-те. Но все още има известен патос в хората по отношение на промяната. Това е основният мотив, който ще води оттук нататък електоралните нагласи", каза социологът Васил Тончев в студиото на "България сутрин".

Според него изборите са неизбежни.

"Гледам кадрите с това "множество", което е пред дома на Петков, и се замислям дали те са там наистина да спрат министър-председателя да отиде на работа, или да покажат, че съществуват, защото от ВМРО преди време излизаха доста по-масивно. Сега на всичките им протести се събира ръководството на партията и плюс още двама-трима. И правят нещо, с което да влязат в новините", коментира пиар експертът и писател Нидал Алгафари в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че на Кирил Петков се полага резиденция, в която може да живее.

"Но това показва, че той живее като всички нормални хора. Абсолютно бездействие на моя приятел Ангел. Това не е провокация, това е лека реклама на ВМРО. В дискусията днес ще има много "красиви" фрази един към друг, най-вероятно ще се върнат на онзи уличен речник. Нивото на една част от хората в НС е толкова ниско, че е логично да очакваме такова нещо", подчерта Алгафари.

По думите на Тончев нещата се решават задкулисно и на базата на лични уговорки.

"Не очаквам да се съберат 120 гласа, това не е мнозинство, с което може да управляваш. Нещата са стигнали ръба. Очевидно е, че в най-скоро време ще има съответната процедура на 3 нови мандата и нови избори", добави той.

Алгафари е категоричен, че ние не знаем кой с кого се е договорил.

"Мечтая си някой ден да седнат да се разберат г-н Борисов с г-н Доган, с Корнелия Нинова, с ген. Атанасов, със Слави и да проумеят, че в тази посока отиваме в блатото, отиваме в пропастта. По-добрият начин е да намерят начин да се създаде едно правителство, което да успее да ръководи държавата за период от време, докато приемат законовите промени, а след това да отидем на избори", посочи той.

Васил Тончев смята, че разделението е много дълбоко.

"Хората, които се отцепиха от "Има такъв народ", трябва да са наясно, че те влязоха в Народното събрание благодарение и единствено само заради името на Слави Трифонов. Може да имат всякакви качества, но ако не беше името Слави - никога нямаше да видят Народното събрание. Това, което направиха, е гадно и отвратително спрямо това, което Трифонов направи за тях", настоя Алгафари.

Социологът смята, че "Има такъв народ" са се обърнали на 180 градуса, водейки ГЕРБ и ДПС отново на власт: "Слави беше първа политическа сила преди повече от половин година, след това отиде на пето място. Най-вероятно няма да влезе в следващия парламент."

"По-некадърно правителство да ни е управлявало в последните 100 години не е имало. Има момент, в който може Слави да реши, че е по-добре да излезе от тази коалиция, защото ще затъне още повече. Сега има шанс да оцелее", отсече Нидал Алгафари.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback