Петков: Въпросът е между страх и отговорност, няма да има задкулисни договорки

"Има много хора, които се колебаят между лоялност към собствената си партия и историческия момент за България", каза премиерът

20.06.2022 | 20:08 Редактор: Жаклина Иванова

Започва наситена с политически събития и протести седмица. Още тази вечер се проведоха две демонстрации в София в подкрепа на кабинета "Петков". Премиерът и част от министрите се присъединиха към протеста пред НС.

Има толкова много интелигентни хора, които са решили, че трябва да има една нормална България. Когато дойдеш тук, виждаш защо си заслужава. Ще се опитаме да има само мирни протести и хората, които ни подкрепят, да разберат, че промяната зависи от всички нас. Това каза премиерът Кирил Петков по време на гражданския протест в подкрепа на правителството.

Премиерът коментира и предстоящия вот на недоверие като изрази увереност, че е възможно вотът да не мине. Той отговори и на обвиненията за купуване на депутати.

Запитан дали очакват още подкрепа, министър-председателят уточни, че непрекъснато се говори с различни депутати.

"Въпросът е между страх и отговорност. Всеки сам трябва да вземе решението си. Надявам се, че много хора ще решат в последния момент, че си заслужава да направят тази стъпка - тя изглежда страшна сега, но всъщност е отговорна за България", посочи Петков.

Той акцентира, че все пак правителството има още 10 дни, преди да научи колко ще бъдат подкрепящите, независимо какво се случи с вота на недоверие в сряда.

"Има много хора, които се колебаят между лоялност към собствената си партия и историческия момент за България. Всеки глас има значение, предлагаме им единствено кауза - за нормална и европейска България", изтъкна премиерът.

По думите му няма да има задкулисие, а разговорите ще бъдат открити и обвързани с най-важните политики.

"Най-важното е България да има 121 независими депутати - без задкулисие", отсече Петков.

За да подкрепи кабинета пред Народното събрание, дойде и бащата на министър-председателя.

Премиерът коментира, че не очаква напрежение на утрешните протести, но уточни, че Министерството на вътрешните работи е осигурило достатъчно охрана на демонстрациите.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК