България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прекаляваме с витамините, прекомерната употреба води до редица проблеми

Всекидневно имаме нужда от около 60 различни хранителни вещества

20.06.2022 | 07:48 Редактор: Искра Ангелова

Прекомерната употреба на витамини е все по-често срещан проблем напоследък.

Хранителните добавки, богати на витамини, често съдържат големи количества активно вещество. Могат да бъдат закупени лесно, без рецепта и лекарско предписание. Експертите ги описват като средства за обогатяване хранителния прием на съвременния човек.

"Тяхната роля е предназначена не да лекуват и излекуват, или предпазват от определено заболяване, а само да обогатяват хранителния му внос", каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова за "България сутрин".

Нарастващият интерес към витамините е желанието на хората да компенсират липсата им в хранителния режим.

"Да, има предозиране, има увличане на лица, които прекалено много се информират. И тук е рискът", допълни проф. Байкова.

Прекаленият прием на провитамин А създава рискове за черния дроб и дори води до рак на белия дроб. Прекомерният прием на манган и фосфор пък може да доведе до клетъчни увреждания.

Наблюденията показват, че предозирането с голямо количество хранителни добавки може да причини образуване на микроаденом на хипофизата.

"Не трябва да прекаляваме в приема. Самолечението с такива хранителни добавки води до една свръхактивност на имунната система, съответно до отключване на автоимунни заболявания", подчерта специалистът по хранене и диететика.

Напоследък нашият модел на хранене е ограничен по отношение на разнообразието. За да поддържаме здравословното състояние, всекидневно имаме нужда от около 60 различни хранителни вещества.

"Един добър хранителен план е незаменим. Много често в хранителната индустрия се експлоатира мързелът на хората и нещата са представени точно така, че да изглеждат лесно осъществими с използването на някакви субстанции", коментира специалистът по двигателна активност Пламен Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Това по принцип е така, но тези добавки, които масово се продават и ползват, всъщност почти не се усвояват от организма. Общо-взето само си мислим, че правим нещо. Сигнализирай за неуместен коментар