България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хаос със системата за е-направления, електронизацията не променя нищо за пациента

Д-р Миндов: Всичко се издава само и единствено след преглед и подпис

03.06.2022 | 08:37 Редактор: Здравко Черкезов

Системата за електронни направления затрудни сериозно личните лекари и предизвика тотален хаос. Стигна се до куриозни случаи, при които всички пациенти на един лекар са изпращани на гинеколог, независимо от конкретното им заболяване.

По думите на председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов, причината за хаоса са кратките срокове за въвеждане на системата от 1 юни.

"След обнародваната в средата на май промяна в условията на работа, технологичното време за софтуерен ъпдейт не бе достатъчно. Най-голямата фирма за доставчик на софтуерни услуги не успя да се справи и нямаше тестови период. Обикновено отнема месец тази връзка между нас, софтуерната фирма и "Информационно обслужване", където се изгражда електронното здравно досие на всеки един от нас", посочи д-р Миндов в "България сутрин".

Лекарите нямат вина – те са потребители, стана ясно от думите му, "Когато нямаме достъп до услугата, не можем да работим. При наличие на хардуер и интернет - ние въпреки това не можем да работи, просто я няма услугата", подчерта председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Според него електронизацията не променя нищо за обикновения човек – рецепти и направления ще се издават след преглед в кабинет срещу задължителен подпис на пациента.

"Каквото и да е издаване на документи – електронното им въвеждане не означава, че пациентът няма да присъства при лекаря в кабинета. Всичко се издава само и единствено след преглед и подпис. Много пациенти, решавайки че ставаме електронни от 1 юни, щели по телефона да си поръчват, както си поръчват пица. Не, не може, това е забранено и се наказва с най-тежката санкция – прекратяване на договора със Здравната каса", обясни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Само обменът на данни ще стане електронен, уточни той.

Относно темата с кадровото обезпечение в столицата, д-р Миндов коментира, че много възрастни лекари се очаква да прекратят практика от юли, което допълнително ще натовари и без това изнемогващите общопрактикуващи лекари.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК