България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кампания между София и Чикаго събира средства за украинските бежанци у нас

"До момента са събрани 1000 долара, но кампанията е в самото начало", посочи Надежда Рангелова

02.06.2022 | 08:11 Редактор: Ваня Кузманова

Фондация "За доброто" в София и Културен център "Магура" в Чикаго създават първата по рода си обединена кампания за събиране на средства в помощ на украинските бежанци в България.

"Основната цел на тази инициатива е да съберем средства, с които да довършим изграждането на интеграционен център за бежанците. Това, което наблюдавам от началото на войната е, че нуждите на хората все повече се променят. И наистина, за да станат една пълноценна част от обществото, те имат нужда от хора, които да ги подкрепят в целия процес на интегриране", заяви един от основателите на Фондация "За доброто" Надежда Рангелова в студиото на "България сутрин". 

По думите ѝ целта на кампанията е да бъдат събрани 20 хил. долара

"В центъра има много доброволци, които работят. Има професионален екип от хора, които се включват и помагат с организацията в центъра. Експертите и юристите помагат в посока за връзване с работата на институциите като Министерството на здравеопазването", допълни Рангелова. 

До момента са събрани около 1000 долара, но кампанията е в самото начало. 

"Към момента имаме 3 детски центъра, които функционират. Те се изключителни важни, защото за да могат да намерят работа жените с деца, те няма на кого да оставят децата си. Чрез детските центрове даваме възможност на тези жени да намерят работа и да имат пълноценен живот. Един от големите проблеми е намиране на помещение за тези центрове", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR

"Ние ежеседмично информираме нашите дарители през Facebook страницата ни какво сме свършили и за какво сме изразходили средствата. Имаме си официални годишни отчети към нашите дарители", каза Надежда Рангелова. 

И завърши, че първата кампания е желанието им да бъде променена средата в детските отделяния, а не просто тяхното ремонтиране. 

"И изобщо отношението на лекарите и хората на детето пациент. Най-важното за нас е средата, в която пребивава в болницата. Това оказва огромно значение върху процеса на оздравяване", допълни Рангелова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК