България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Еленко Божков: Спре ли обменът с Гърция от "Газпром", ние оставаме без газ

"Два танкера ще стигнат за потреблението на България за 2 месеца", заяви енергийният експерт

16.05.2022 | 09:43 Редактор: Искра Ангелова

Природният газ поскъпва с близо 14% от май. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената на синьото гориво премина 160 лв. за мегаватчас. 

"Трябват ни около 25 танкера годишно, което обаче е трудно осъществимо във времево отношение, защото на тези танкери им трябва време. 14 дни са необходими на един танкер, за да пристигне. А според американски експерт дните може да отидат до към 36", каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

А за да се осъществи изцяло на втечнен газ ни трябва още един терминал.

"Александруполис" няма да бъде готов тази година. И заради това трябва да се търси друг. Трябва да се използва трансбалканският поток като газопровод. Обемът на количествата газ при втечняване към регазификация се увеличава около 300 пъти. Така ще се получават около 90 млн. кубични метра газ, който ще ни стигне за около 15 дни. Два танкера ще стигнат за потреблението на България за 2 месеца", допълни Божков.

Той поясни, че ние употребяваме по 6 млн. дневно.

"Има дни, в които сме имали и по 10 млн. Сега трябва да се запълни "Чирен", той се пълни почти с 1-2 млн. За него трябват около 5 танкера, които не ги смятаме в тези 25. Задължително трябва да върви азерският газ и да се намери още един терминал. И трябва да изчакаме 20 май, защото Гърция трябва да плати на "Газпром" за своя газ. Ако нещо с плащането - те ще спрат доставките им", коментира енергийният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че газът, който в момента влиза в България, е руски.

"Спре ли обменът с Гърция от "Газпром", ние оставаме без газ. Втечнен газ може да се търси от Алжир, Саудитска Арабия, но те заявиха, че няма да могат да се справят с Европа. Не ми се виждат реалистични цените, които ни дават за американските доставки на газ. Не съм оптимист, притеснен съм, трябва ни енергийна дипломация", добави Еленко Божков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК