Петков: Има договор с американска компания за газ без посредници

Цената също е ясна, заяви премиерът

15.05.2022 | 21:38 Редактор: Теодора Патронова

Първите танкери с газ от Съединените щати, договорени от премиера Кирил Петков при посещението му там, ще дойдат на 8-ми и 23-ти юни. Това обяви самият министър-председател. Петков анонсира и част от новия пакет антикризисни мерки за бизнеса, включително компенсации за сметка за ток над 225 лв.

Договорът за американския газ вече е подписан и двата кораба са тръгнали за България. Цената също е ясна, заяви премиерът Кирил Петков.

"Цената ще бъде под тази на "Газпром", както обявих. Танкерите са продадени директно, без посредници, и са на американска компания, която произвежда и търгува с газ", изтъкна той.

Но коя е компанията-доставчик, пак не стана ясно.

"Единствената причина, защото цената е много под пазарната и не искаме да ги вкарваме в обяснителен режим защо продават на по-високи цени", добави премиерът. 

Антиинфлационният пакет ще се бори с повишените цени на храните и горивата, заяви той. Петков обещава и дългосрочно решение за цените на тока за май.

"Ако цената на тока е до 225 лв., няма помощи, но за всеки лев над това се покрива от държавата. Мислим безпрецедентно големи увеличения на пенсиите, за хората с деца, за горивата - да помогнем на хората", коментира Петков.

Що се отнася до евентуален вот на недоверие - премиерът е убеден, че до 8 месеца делата, свързани с предишните управляващи, ще стартират и може да видим представители на старата власт в затвора. А за да не стане това, те ще опитат да свалят кабинета му.

"Те имат срок от 6-8 месеца да се опитат да свалят това правителството, иначе имат огромен проблем. И ще използват всякакви методи, независимо какви, това да се случи", каза Петков.

Според него вече за всички е ясно, че неговият кабинет се справя с кризите. Утре предстои среща и среща между правителството и работодателските организации

Вижте повече в репортажа Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Г-н премиер, към цената на газа "на място" добавете тези на втечняването му, натоварването, на пътя на танкера, разтоварване , ревапоризация със загуби 15-20%, превоз на газа по тръба до границата с БГ, транспорт в БГ и тогава публикувайте крайната му цена. Иначе ни заблуждавате, да не се окаже, че е 1,5-2 пъти по- скъпа? Сигнализирай за неуместен коментар