България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Драстичен ръст в продажбите на електромобили у нас, сервизите вече не са проблем

"Всичките основни марки са инвестирали в България", каза Мартин Заимов

16.05.2022 | 08:01 Редактор: Искра Ангелова

Драстичен ръст в продажбите на електромобили у нас от началото на година. В същото време пазарът на коли на бензин и дизел в Европейския съюз се свива през последните месеци, отчитат производителите.

"Много малък ръст на фона на Норвегия. Там новите покупки над 50% са чисто електрически. В Холандия до 20%. В България ръстът е много голям, може би има удвояване, но той е от много малка база. Ако продажбите са били 500 преди 3-4 години, сега са 2000. Но имаме много по-добра пропорция от Германия на зарядни станции с електромобили. Имаме и нещо, което е малко противоречиво - имаме много по-голяма порция несубсидирани автомобили спрямо субсидирани", каза председателят на Асоциацията "Електрически превозни средства" Мартин Заимов в студиото на "България сутрин".

А в страната ни има под 0,5% електромобили спрямо Европа.

"Средното в Европа е 1%. Броят в България е напълно сравним със Сърбия, Румъния, Гърция. Тези частици, които са много вредни за човешкото здраве, са на височината на децата. И в Германия има изследвания, които показват съвсем ясно вредата от колите, дори от новите, които имат по-малки емисии", допълни Заимов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан колко ще ни струва един такъв електромобил, той отговори: "Купих си автомобил, който е един от най-добрите като инженеринг модели. Той е втора ръка, 10-годишен, беше малко над 4 000 евро. Това не е средна цена, това е възможност за нещо много добро",

А по думите му сервизите вече не са проблем.

"Всичките основни марки са инвестирали в България. За всичките тези години съм имал три пъти проблем с гуми и счупено стъкло от градушка. Работим по проект, който ще изгради станции в Родопите. 95% от зарежданията се случват в контакт "Шуко", подчерта председателят на Българската асоциация "Електрически превозни средства".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК