България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историк: Признаването на Охридската архиепископия е част от геополитическата игра

Според Христо Матанов Българската църква се е мотала дълго време да признае, че е църква-майка

12.05.2022 | 09:49 Редактор: Теодора Патронова

Вселенската патриаршия призна македонската православна църква като Охридска архиепископия.

"Тълкуването, че е призната македонска православна църква не е вярно, тъй като никъде в решението не споменават имена и етноси, тъй като това би било тълкувано като филетизъм. Така както Православната църква тълкуваше обявяването на Българската екзархия. Той признава Охридска архиепископия. Друг е въпросът, че македонските ми колеги смятат македонската църква за правоприемник на Охридската архиепископия. Охридската архиепископия е била създадена в началото на 11 век от император Василий Втори като правоприемник на Преславската патриаршия. За да може да обедини българските земи, които вече са под византийска власт, той създава една църква, която не е съвсем канонична, тъй като е създадена с решение на светската власт", обясни историкът проф. Христо Матанов в "България сутрин".

В този смисъл Вселенският патриарх е прав да признае Охридската епископия. Според Матанов Българската църква се е мотала дълго време да признае, че е църква-майка. Гостът изтъкна, че в устава на Българската православна църква пише, че тя е правоприемник на Охридската архиепископия, а никъде в решението на Вселенския патриарх не се говори по този въпрос.

"За мен е радостно, че той е признал правоприемника. Тоест признал е Охридската архиепископия и Българската църква има законно право със свой устав да се пише за правоприемник на Охридската архиепископия заедно с другите църкви. Остава да видим как ще се развие спорът между Охридската епископия и Сръбската православна църква. В този спор се намесва и Руската църква на страната на Сърбия. В православието каквото каже светската власт, това става. Публична тайна е, че Вселенският патриарх е проукраински настроен. Неговият благодетел е кръг от Америка. Следователно става въпрос на една голяма геополитическа игра", коментира Матанов пред Bulgaria ON AIR.

Историкът обърна внимание, че не е случаен периодът, в който се случва това нещо, защото има изострени отношения между Украйна и Русия, тоест - Руската патриаршия и Вселенската патриаршия. Той поясни, че това решение налива масло в огъня на отношенията между България и Северна Македония, защото македонците всяко нещо го тълкуват по собствен начин.

Гостът отбеляза, че Българската патриаршия не трябва да излиза с решение, тъй като е пропуснала своя шанс и сега трябва да се подчинява на правилата. 

"3 март е Ден на освобождението, докато 11 май е църковният ден, в който се празнува делото на светите братя Кирил и Методий, което е общославянско. Ако 11 май се обяви за национален празник, това означава ние да честваме едни хора, чието дело има общославянско значение. Не трябва да се комплексираме от това, че Русия ни е освободила. Това е въпрос на национално самочувствие. Ние трябва да приемем този факт, а не да се мъчим да го заобикаляме", коментира Матанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК