От НГДЕК почетоха Светите братя, Нинова: Горда съм, че има такива деца

Традиция в гимназията е ученици, които са завършили в нея, да се връщат след години

11.05.2022 | 19:20 Редактор: Здравко Черкезов

В Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий Националната библиотека представя уникална изложба от 26 изключително ценни преписа на Паисиевата "История славянобългарска". Те са придружени от пояснителни текстове за мястото и датата на тяхното създаване. 

Шестокласникът Калоян Карапетров от малък има интерес към корените на българската култура. Той е възпитаник на Класическата гимназия "Св. Константин-Кирил Философ", където учениците получават шанса да изучават старобългарски език и древна история.

"Знам, че те са били двама братя, които са написали глаголицата. Тук учим неща, които никъде другаде няма да ги научиш като например антична култура", споделя Калоян.

Част от празника всяка година е и Корнелия Нинова, която е възпитаник на НГДЕК.

"Видяхте млади хора, които четат на старобългарски, пеят на латински, много интелигентни, много четящи... И  съм горда, че има такива деца", заяви Нинова.

Традиция в гимназията е ученици, които са завършили в нея, да се връщат след години, за да преподават вдъхновени от духовните учители на словото. 

"Най-важният урок е да разпознаеш светлината, да я съхраниш и да почиташ, и да се грижиш за този олтар, които ние тук отдавна почитаме, които за нас е от най-свещен порядък", посочи Яна Колева.

"Тези изконни думи, които звучат по един и същи начин почти на всички славянски езици, произлезли от делото на светите братя, като думите любов, майка, родина", изброи Радослав Илиев.

За патронния си празник Националната библиотека изложи 26-те оригинални преписа на "История славянобългарска". Първият препис е Котелският от 1765 г., а вече може да бъде видян и в електронен вариант.

"Всички ние знаем за Паисиевата история, но когато видим акцентите, детайлите, когато говорим за това - нещата се преосмислят. Това е част от нашата политика - да изнасяме документи, които са емблематични за нас българите", обясни директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова. 

Повод за изложбата са и 260 години от написването на "История славянобългарска" от Паисий Хилендарски. Тя ще остане в Националната библиотека до края на месеца. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Без име
преди 1 година
Но с мнение - трябваше да слушаме и гледаме безсмислени повторения по всички телевизии за Украйна, за САЩ и течен газ ( през океани, но евтин !!!) , за протести безкрайни на превозвачи и разни други ...и да ни удостоят само с няколко секунди за празника на светите братя само по БНТ , само миг с кадри за хубавите ни деца от НГДЕК ( ако беше за някоя махала , квартал с мургавели - час най - малко ) . Е, няма как да има грамотна и патриотична българска мисъл. Сигнализирай за неуместен коментар