fallback

Динамично време с валежи между 19 и 24 май, температурите ще са до 26 градуса

Според синоптика Петър Янков през уикенда ще вали

12.05.2022 | 07:44 Автор: Теодора Патронова

В последните дни се радваме на слънчево и топло време, макар и на места с валежи. 

"В последните дни от работната седмица температурите ще бъдат сравнително високи, между 25 и 30 градуса в населените места. Първите валежи, които ще дадат един знак за предстоящото по-динамично време и понижението на температурите, ще бъдат утре в югозападните райони в планините. Те ще бъдат слаби. През следващите дни, събота и неделя, а и в началото на другата седмица, Балканите ще бъдат център на гръмотевични облаци. В събота следобед в западните райони, а в неделя и в централните части от Дунавската равнина и Горнотракийската низина има условия за силни гръмотевични бури с валежи с летен характер", съобщи синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

По думите му следващото захлаждане ще дойде следващата седмица във вторник, като температурите ще се понижат и ще бъдат между 19 до 25 градуса. По планините в следобедните часове ще има гръмотевична дейност. Синоптикът изтъкна, че времето няма да е подходящо за високопланински туризъм.

"По нашето Черноморие температурата на морската вода е около 14-15 градуса. Тя ще бъде далече от активните атмосферни процеси за разлика от Гърция, където мощните облаци ще се развиват. По Черноморието ще има разкъсана облачност и температури от порядъка на 20 до 22 градуса. По-ниски от средните, които се очакват във вътрешността на страната, но пък няма да има валежи", каза още Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че е важно по високопланинските пътеки, когато има гръмотевична дейност, да се съобразяваме къде има ролове от потоци и те трябва да се избягват. Гостът посъветва при бури да не се застава под дървета, да не носим в ръце метални и остри предмети, както и да не ползваме мобилни телефони.

"Навлизаме в един период в средата и края на май месец, който е много динамичен. Валежите в дългосрочен план са да продължават с динамично време между 19 и 24 май. Обикновено на 24 и 25 май вали, засега последните прогнози са валежите да обхващат 24 май, а на 25-и се очаква повече слънце - без валежи и с повишение на температурите. Температурите ще се движат средно между 21 до 26 градуса", разясни Янков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback