България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Динамично време с валежи между 19 и 24 май, температурите ще са до 26 градуса

Според синоптика Петър Янков през уикенда ще вали

12.05.2022 | 07:44 Редактор: Теодора Патронова

В последните дни се радваме на слънчево и топло време, макар и на места с валежи. 

"В последните дни от работната седмица температурите ще бъдат сравнително високи, между 25 и 30 градуса в населените места. Първите валежи, които ще дадат един знак за предстоящото по-динамично време и понижението на температурите, ще бъдат утре в югозападните райони в планините. Те ще бъдат слаби. През следващите дни, събота и неделя, а и в началото на другата седмица, Балканите ще бъдат център на гръмотевични облаци. В събота следобед в западните райони, а в неделя и в централните части от Дунавската равнина и Горнотракийската низина има условия за силни гръмотевични бури с валежи с летен характер", съобщи синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

По думите му следващото захлаждане ще дойде следващата седмица във вторник, като температурите ще се понижат и ще бъдат между 19 до 25 градуса. По планините в следобедните часове ще има гръмотевична дейност. Синоптикът изтъкна, че времето няма да е подходящо за високопланински туризъм.

"По нашето Черноморие температурата на морската вода е около 14-15 градуса. Тя ще бъде далече от активните атмосферни процеси за разлика от Гърция, където мощните облаци ще се развиват. По Черноморието ще има разкъсана облачност и температури от порядъка на 20 до 22 градуса. По-ниски от средните, които се очакват във вътрешността на страната, но пък няма да има валежи", каза още Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че е важно по високопланинските пътеки, когато има гръмотевична дейност, да се съобразяваме къде има ролове от потоци и те трябва да се избягват. Гостът посъветва при бури да не се застава под дървета, да не носим в ръце метални и остри предмети, както и да не ползваме мобилни телефони.

"Навлизаме в един период в средата и края на май месец, който е много динамичен. Валежите в дългосрочен план са да продължават с динамично време между 19 и 24 май. Обикновено на 24 и 25 май вали, засега последните прогнози са валежите да обхващат 24 май, а на 25-и се очаква повече слънце - без валежи и с повишение на температурите. Температурите ще се движат средно между 21 до 26 градуса", разясни Янков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК