България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Натискът върху България за РСМ ще се засилва, отношенията ни със САЩ са позапуснати

Коментар на експертите Пламен Димитров и Искрен Иванов

10.05.2022 | 08:33 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът Кирил Петков е на двудневно посещение в САЩ. Посещението е част от плана на правителството за решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по тясно взаимодействие с международните партньори.

"САЩ подкрепят усилията на правителството в борбата с корупцията. Трябва да се вгледаме в делегацията на българския премиер, за да разберем какви теми ще се обсъждат. България ще търси подкрепа за алтернативни газови доставки", каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че в делегацията са военният министър и министърът на енергетиката.

"В тези срещи не се вземат никакви значителни решения. Каквото има да се каже, ще се изкаже между премиера и неговите американски колеги насаме. Въпросите, които касаят националната сигурност, винаги са чувствителни. Те изискват много внимателна интерпретация, не очаквам да научим много за това какво са си говорили", подчерта експертът по международна сигурност и управление на конфликтите Искрен Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му оттук нататък натискът за Република Северна Македония само ще се засилва и е въпрос на време РСМ да влезе в Европейския съюз.

Попитан дали е възможно вето на ембаргото на Европа върху руския петрол, той отговори: "Напълно възможно е. Във външната политика няма идеални категории като "добро" и "зло". Има рационални и нерационални решения. В ръцете на политиците са решенията, които касаят енергийната сигурност. Едно такова вето би дискредитирало България в лицето на западните ни съюзници, но предвид обществените нагласи - това е рационален вариант."

Според Пламен Димитров, Европейският съюз е имал три варианта за реакции на нападението на Русия.

"Да остане безразличен, да се бие в защита на Украйна. Те избраха третото решение - да се стреми да отслаби руската военна машина, като наложи икономически санкции. И понеже Русия получава приходи основно от петрол и петролни продукти, логично е да бъде ударена тази търговия. Тази стъпка изисква някои икономически жертви от страна на държавите в ЕС. Логично е тези държави, които са в Централна Европа и получават руския петрол, да искат изключение, защото няма как да организират доставки толкова бързо", допълни той.

Димитров смята, че е било разумно да се въведат мита за вноса на руския петрол в Европа.

"Тези посещения на Запад трябва да продължат. Контактите ни с Вашингтон са малко позапуснати в последно време. Не се води ясна и редовна комуникация с нашите американски съюзници. Преговаря се на ниво Европа. Отношенията ни със САЩ могат да бъдат по-добри", категоричен е Искрен Иванов.

Той не разбира защо Токио се пренебрегва като наш икономически партньор.

"Санкциите няма да спрат, дори конфликтът да приключи след 3-4 месеца. Тук става въпрос за дългосрочно изключване на Русия от европейските енергийни пазари. Незабавно трябва да организираме доставки на неруски природен газ. С Гърция нещата са ясни. Големият резерв е Турция, тъй като тя има 4 терминала за втечнен газ, а и страната не се е отказала да получава руски газ", коментира Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Гергь Дзодзе, Корча
преди 4 месеца
А за Албания натиска ли ви някой? - Или имаме си хазяй па как ще каже - така ще си е. А натиска ли ни някой да отворим отново Българската гиманзия в Солун? , родната къща на Г. Делчев в Кукуш, университет за българска литература във Воден. Или само сръбската Македония пречи, а за най-големата и най-богатата част от Македония, край беломорието, дето тичаме на почивка - мъъълк. Нещо тук твърде смърди с тоя чуден натиск. Поздрав от Корча. Сигнализирай за неуместен коментар