България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нерви на срещата между бизнеса и Петков, неясен е размерът на компенсациите

"За целия този период нямаме затваряне на предприятия и съкращване на служители", каза Румен Радев

06.05.2022 | 08:53 Редактор: Искра Ангелова

Компенсациите за бизнеса заради високите сметки за тока ще продължат и през май. Правителството предлага и прагът за регистрация по ДДС да бъде вдигнат двойно - от 50 000 на 100 000 лева.

"Три теми бяха основните теми, по които се говореше. Естествено, те бяха пречупени в контекста на войната, в която се намираме. В темите, обсъждани от нас, имаше спорове, нерви. Накрая се поеха определени ангажименти. Първото нещо, което беше ясно подчертано, беше за компенсациите и през месец май", каза зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев в студиото на "България сутрин".

Но не са наясно обаче в какъв размер ще бъдат те и как точно ще се случат.

"В най-добрия случай това ще се случи с фактурите, които ще получим през юни месец за майското потребление. Но има и дружества, в  които фактурирането става на 10-дневна база. Ситуацията не се подобрява за енергийния пазар в Европа. Другата тема е проблемът с доставките на природен газ и на каква цена. Премиерът се ангажира да постигнат цена на природния газ, близка до тази, която "Булгаргаз" има в договора с "Газпром", допълни Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това е доста амбициозна задача.

"Компенсациите винаги ще имат ефект, въпросът е дали той би бил достатъчен. Не можем да отречем, че бизнесът получи около 1,5 млрд. лв. директни компенсации. Тази помощ намери отражение в резултатите. За целия този период нямаме затваряне на предприятия и съкращаване на служители", подчерта Радев.

А третата тема, която са обсъждали, е намерението на правителството да поиска изключване на България от ембаргото на внос на руски петрол.

"Това ми се струва трудно постижимо. Какво означава ние да имаме изключение от ембаргото? Ние следваме общи политики. Има и друг въпрос, който изобщо не се коментира - подписаният указ от руския президент, в който тяхното министерство на финансите и тяхната централна банка трябва да излезе със списък на санкционираните страни. Ние дори да имаме изключение от това ембарго, дали ще сме изключени и от Руската федерация?", попита зам.-председателят на АИКБ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК