България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С платформата "Стража" следим всяка дума на политиците

"Целта беше всеки гражданин лесно да проверява информация за депутатите", посочи Благослав Михайлов

22.04.2022 | 08:31 Редактор: Ваня Кузманова

Гражданската платформа "Стража" предоставя възможност на всички граждани да следят отблизо всяка дума на българските политици. Проектът е на група младежи, които систематизират огромен обем от данни.

"Вдъхновението за създаването дойде от една немска платформа. Искахме да направим лесно за всеки гражданин да проверява информация за народните представители, включително как е гласувал, да види историята на своите представители, кой го представлява в неговия район и най-вече да види какво е говорил този депутат. Да търси по ключови думи негови изказвания", заяви един от основателите на гражданската платформа "Стража" Благослав Михайлов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че когато са открили 47-то Народно събрание, са сформирали комисия за изменение на правилника на Народното събрание. 

"Ние видяхме възможност за една промяна - да се скъси срокът, който по принцип е 7 дни, за публикуване на стенограми - на разпечатките, където всеки може да види как е гласувал един депутат. За стенограмите не успяхме да ги убедим, но успяхме да ги накараме да променят срока за гласуването на 24 часа", допълни Михайлов. 

По думите му в момента покриват данните до 2001 година

"Това е обхватът на данните, които самият парламент предоставя. Данните назад са по-оскъдни. Искаме да разширим до 1990 година, но това ще бъде много сериозен труд", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

"Истината е, че не е лесно да се следи действащ парламент, защото данните трябва да се качват веднага, а има такива моменти, в които не знаем кои са правилните данни", завърши Михайлов.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК