България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Виртуална реалност и 3D модели: Нова е-платформа слага край на скуката за учениците

Борис Герасимов от МОН: Одобрените уроци ще бъдат заплащани на учителите

08.04.2022 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

Безплатна електронна платформа ще посрещне учениците, учителите и родителите в началото на следващата учебна година. Това съобщиха от Министерството на образованието.

Директорът на дирекция "Информационни и комуникационни технологии" към МОН Борис Герасимов съобщи в "България сутрин", че платформата трябва да е готова още през август. 

"Тя не е стресираща, заложена е още през 2014 г. Платформата е насочена изцяло към учителите, които искат да създават дигитално съдържание - интерактивни уроци с виртуална реалност и 3D модели. Това са уроци, в които ученикът става активен участник в обучението. Дава му се възможност сам да определя скоростта и метода, по който да учи", обясни гостът в студиото.

"Амбицията ни е да дадем на учителите мощен инструментариум, с който лесно да създават собствени уроци. В никакъв случай YouTube. Един комплексен интерактивен урок включва в себе си нови знания, упражнения към него, тестове", каза още Герасимов пред Bulgaria ON AIR.

A съдържанието, коетo ще създават училите, ще има два компонента. Единият е съдържание за собствените им ученици. Вторият - учителите, които подготвят качествени уроци с възможност да бъдат използвани от други учители, ще ги предлагат за оценяване от експерти. Одобрените уроци ще бъдат заплащани на учителите.

Планирани са обучения на учители с новата платформа още от университетите, както и обучение на 6500 учители, които да бъдат създатели на учебно съдържание. Достъпът ще се осъществява чрез системата за електронна идентификация на учителите и учениците.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК