Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стаматов: В образованието може да има заплати над 2000 лв., помагаме на украинчетата да учат

"Отново има огромен недостиг на места в детските градини", каза директорът на столичното 119 СУ

04.04.2022 | 21:10 Редактор: Жаклина Иванова

Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април тази година.

В другите сектори не могат да се похвалят с подобен ръст. С малко над 150 лв. се повишава минималната учителска заплата. За първи път тази година има средства за издръжка - ще има възможност да си покрием разходите за ток, вода и парно, но не съвсем. Ще настояваме от юни месец за промяна на нашия бюджет, за да можем да си покрием разходите за тези определени неотложни задължения. Това каза директорът на столичното 119 СУ Диян Стаматов в студиото на "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че заплатите определено е трябвало да продължат да нарастват, за да може учителите да се чувстват по-спокойни.

"Има заплати в сферата, които могат да бъдат над 2000 - 2200 лв. с допълнителни часове, с ангажименти, които са свързани със занимания по интереси, с лекторски часове", посочи Стаматов.

Относно бюджетите в училищата, директорът на столичното 109 СУ отбеляза, че са се променили драстично.

"Диалог с МОН има. Всякакви промени в актуализацията на нашите бюджети за тази година занапред ще касаят промени в разходната част за ток, гориво и вода", обясни гостът в студиото.

Стаматов коментира и темата с войната в Украйна и украинчетата, които са се записали да учат у нас.

"Към днешна дата имаме 9 деца от Украйна, както и едно българче отново от там. Училищата можем да помогнем на украинчетата точно по този начин - да направим всичко необходимо да продължат образованието си реално в училищна среда", подчерта събеседникът.

Стаматов каза пред Bulgaria ON AIR, че в момента се предлага обучение на украинчетата по български език с цел по-лесно усвояване на материала. И добави, че децата от Украйна са записани в паралелки с интензивно изучаване на руски език.

По думите му по-малките деца - от 2 до 4 клас, започват много по-лесно комуникация помежду си, докато по-големите се затрудняват и притесняват повече от езиковата бариера.

Относно проблемите с детските градини у нас, Стаматов посочи, че въпреки че през изминалите 7-8 месеца са били отворени групи за около 800 деца, отново има огромен недостиг на места.

"Списъкът на чакащите е много дълъг. Списъкът на децата, които идват към София, се увеличава. Това засилва проблема. Около 16 детски градини сега се строят, програмата е амбициозна, но самото строителство е бавен процес. Трудно се намират терени", завърши гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
radoandro85@gmail.co
преди 1 година
2500 лева може да получават над 70 процента от учителите при следните параметри:учителите втора категория труд 2. да се признава общите години трудов стаж,а не само този до 2007г или педагогически и да има мандатност на директорите.Като постигнете това споразумение,ще си говорим качествено образоание,редактиране и преиздаване на учебници и защо безплатният отдих на море или планина за учители и ученици е повече от желателен! Недопустимо да е премахването на тези 10 дена постКовид период, Сигнализирай за неуместен коментар