България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавата помага на малкия и среден бизнес, скоро ще има подкрепа и за нови компании

"Мярката е насочена към производствени фирми, които трябва да излязат от кризите", посочи зам.-министърът на иновации и растежа Карина Ангелиева

15.04.2022 | 09:26 Редактор: Жаклина Иванова

С над 130 млн. лв. ще бъдат подкрепени българските компании за подобряване на енергийната си ефективност. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

След наблюдения на бизнес средата през зимата установихме, че освен Ковид помощите, трябваше да започнем да мислим за по-бързо възстановяване и справяне с новите предизвикателства. Именно - електроенергията, увеличаването на цените. Нещо, което е изключително важно на бизнеса, за да може да спаси ресурс и да го насочи за производство. Това каза заместник-министърът на иновации и растежа Карина Ангелиева в студиото на "България сутрин".

Тя информира, че съвместно с Агенцията по енергийно регулиране и ефективност са изработили детайлен списък за какви съоръжения, какви системи за спестяване на електроенергия, изолационни материали, изобщо за всичко, което едно производство на предприятие би могло да има необходимост и нужда бързо да намали сметките за електроенергия.

"Бизнесът е подготвен, мярката е дългоочаквана. Направихме така, че интензитетът на помощта да е от 25 хил. лв. до 150 хил. лв., зависимост от размера на предприятието. Другата ни цел бе да облекчим максимално процедурата. До понеделник ще пуснем и видео, което да обяснява кое, какво и как се случва", информира зам.-министърът.

Условията за кандидатстване са лесни - трябва да има завършени финансови години - последните 3, уточни Ангелиева.

И добави, че мярката е насочена към производствени фирми, които трябва да излязат от кризите.

"За стартиращи компании и предприятия ще има в новия програмен период подобни мерки. Тези 136 млн. са началото. Ще има много следващи фокусирани мерки", увери гостът в студиото.

Относно смяната на шефа на Агенцията по инвестициите, Ангелиева изтъкна: "Това не е смяна, а изграждане на по-свеж екип, трябваше новост. Важна е комбинацията на нашите умения и експертиза досега".

Заместник-министърът на иновации и растежа коментира пред Bulgaria ON AIR и темата дали България ще има космическа асоциация.

"Има необходимост от платформа, структура. Трябва ни целева подкрепа за развитието на космическите технологии в България. Има над 10 български водещи фирми в областта на космическите технологии", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК