България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не купувайте шоколадови яйца на децата, салмонелата е заради мърлявщина

"Производителят трябва много да се е постарал, за да зарази шоколада", каза д-р Сергей Иванов от "Активни потребители"

07.04.2022 | 09:22 Редактор: Искра Ангелова

Европейски страни, включително България, изтеглят шоколадови яйца и бонбони от пазара заради доказани случаи на деца, заразени със салмонела след консумация на шоколадовите продукти.

"Най-неочаквано беше това с шоколадовите яйца. Британската агенция по храните отправи официално предупреждение за изтегляне на продукта. Марката е добре позната на всички. Тогава ставаше въпрос само за стандартните яйца, след това предупреждението беше разширено до всички други продукти на въпросната фирма", каза д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в студиото на "България сутрин".

Засега става въпрос само за продуктите, произведени в Белгия.

"Вече се заформи скандал заради забавената реакция на ЕС. Потребителите трябва да знаят, че не трябва да купуват на децата шоколадови яйца. Но като цяло да избягват всичко, свързано с тази марка. В момента само във Великобритания има 60 деца на възраст под 10 години, които са със салмонела. Има случаи във Франция, Нидерландия... проблемът е общоевропейски", допълни д-р Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му за първи път има толкова мащабен случай на салмонела в шоколадови изделия.

"Шоколадът не е рисков продукт за салмонела и за да се получи такова заразяване трябва да е голяма "мърлявщина". Производителят трябва много да се е постарал, за да зарази шоколада. Оттам идва и изненадата, защото това е голям производител. А за козунаците за Великден няма кой знае какви рискове, но още преди години правихме разследване, в което установихме бои вътре в тях", поясни той.

Д-р Сергей Иванов подчерта, че в България няма мониторингова програма, която да сравнява това, което производителите пишат на етикетите с реалното съдържание. Той апелира потребителите да бъдат внимателни и към листните зеленчуци.

От компанията излязоха с официална позиция:

В контекста на продължаващите разследвания за салмонела, които се провеждат в сътрудничество с органите за безопасност на храните, Ferrero преустановява дейността на завода си в Арлон, Белгия.

Цялата продукция на Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Schokobons, Kinder Maxi Mix и Kinder Happy Moments, произведени в Арлон, се изтеглят с незабавен ефект.

Ferrero признава, че е имало вътрешни неефективности, които са довели до забавяне на своевременния достъп и споделяне на информация.

Това е повлияло на бързината и ефективността на разследванията. Заводът ще бъде отворен отново едва след като бъде сертифициран от властите.

Това изтегляне засяга само продуктите Kinder™, произведени в Арлон, Белгия. На завода в Арлон се падат около 7% от общия обем на продуктите Kinder, произвеждани в световен мащаб на годишна база.

Ще бъдат приложени местни решения за подпомагане на потребителите във връзка с изтеглянето.

Това е единственото и правилно решение, което трябва да бъде взето, за да се гарантира максимално ниво на безопасност на храните и да се елиминира риска от по-нататъшно замърсяване.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК