България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сатиричният театър на 65 години - може ли хуморът да победи войната

"За шеста поредна година ще бъдат връчени наградите "Златен кукерикон", каза Калин Сърменов

05.04.2022 | 09:27 Редактор: Искра Ангелова

За шеста поредна година Сатиричният театър връчва наградите "Златен кукерикон".

"В България обичаме ентусиазма. Винаги началото е много помпозно, ние сме много мощни, проблемът е в издръжливостта. Не е важно да го направиш, важно е да го издържиш. И много се радвам, че ние за шести път ще раздаваме "Златен кукерикон", което означава, че ние издържаме. Този ентусиазъм продължава", каза директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че всяка година наградите са тематични.

"Тази година е "Училище и образование", като отразяваме всички гледни точки - училище и семейната среда, както и социалната. Но аз не вярвам, че социалната среда образова", добави Сърменов.

Разказът ще бъде представен на 7 април.

"Действието се развива в един училищен двор, където си играят децата. Всяка година го правим като шоу, не е просто раздаване на награди. Ние сме единственият театър с оркестър и това е много ценно, имаме и балет. А наградите са за млада надежда, мъжка и женска роля, за представление, за режисура, както и голямата награда - принос в областта на сатирата", поясни директорът на театъра в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сатиричният театър празнува 65-ата си годишнина.

"65 години не могат да минат в две изречения. Този театър винаги е бил във фокуса на обществено и професионално внимание. В основата е това, че той винаги е бил дразнител в една или друга посока. В едната посока - политическа по времето на комунизма. На 27 ще празнуваме и 100 години от рождението на Радой Ралин. Той е човекът, който внася една идея от чужбина - импровизационен театър", допълни актьорът.

Сърменов припомни, че има и много представления, които са били спирани заради режима.

"Има много хора, които са си тръгнали обидени от Сатиричния театър заради събитията, които са се случвали. След това тази завист започва да се генерира на всички нива, включително и на професионално. Но марката издържа и остава. В театъра направихме столове, които са кръстени на създателите и основателите. Към тях има добавена реалност, QR код, хората, които седят, могат да видят техни представления", каза Калин Сърменов.

Според него хуморът не може да победи войната.

"Хуморът може да успокои и да даде надежда. Войната унищожава всичко, което човекът с изключително много сили е правил. Няма по-тъжно нещо от това, което виждаме в момента. Появява се един човечец, който решава да преобърне целия свят", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК