България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Перев: Очакват Русия да притисне България да подпише договори с РСМ за македонската нация

"РСМ иска да ходи към ЕС, но да се наложи", заяви журналистът

04.04.2022 | 08:08 Редактор: Ваня Кузманова

Напредък беше отбелязан в експертната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония за съвместното честване на Цар Самуил. Как се развиват преговорите, работи ли някой срещу споразумението между двете страни - какви са реакциите в западните ни съседка?

"В Македония никой не се потресе много за изгонените руски дипломати. Руското разузнаване свободно се движи из Македония, даже има свои връзки в медиите, които популяризират по определен начин битката на Русия. Говорят за успехите на Русия", заяви в журналистът Владимир Перев в ефира на "България сутрин"

Неговото мнение е, че симпатиите, които ги има България към Русия и симпатиите, които ги имат македонците към Русия са с различна причина и различна цел. 

"Просто някой очаква Русия да притисне България да подпише някакви договори с Македония, в които се признава македонската нация", допълни журналистът.

По думите му всички искат да видят Северна Македония като част от Европейския съюз, но силите на Македония не искат да ходят към Европа. 

"Македония иска да ходи към Европейския съюз, но да се наложи. Македонците са нещо много важно и България трябва да го приеме", посочи Перев пред Bulgaria ON AIR.

"И в България, и в Македония не се разбира ролята на историческата комисия. Тя работи да се подобри положението с учебниците и да няма говор за омраза", заключи журналистът.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК