Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Захариева: Ще има силен дипломатически ефект, ако София не признае резултатите от преброяването в РСМ

"Правителството не говори в един глас, МВнР е изолирано", заяви тя

03.04.2022 | 21:05 Редактор: Искра Ангелова

Като "меко казано съмнителен" определи резултата от преброяването в РСМ бившият външен министър Екатерина Захариева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR. 

"Според мен резултатът поражда сериозни съмнения в методологията, в достоверността, и в това изобщо каква е била целта, особено по отношение на българите там. Още когато обявиха формулярите, в падащото меню изобщо не съществуваше графа "българи". А това затруднява хората, които се преброяваха онлайн. За съжаление, не съм изненадана от този резултат. Защо не съм изненадана? На първо място натискът, дискриминацията и репресиите там срещу българите са ожесточени и отношението към тях не се променя. Много пъти сме правили не само писмени, а и устни демарши, когато сме получавали сигнали от българите", припомни Захариева, но, по думите ѝ в повечето случаи Скопие излиза с опорната си точка - няма официални жалби в Комисия за защита от дискриминацията в РСМ.

Според нея хората се страхуват.

"Спомняте си, че се палеше българският флаг там. Аз лично съм получавала сигнали от българи, които с децата си са били атакувани вербално, дори и физически, само защото са закачили българския флаг. Всички знаят, че въпросното семейство е от българския си произход, защото то не го крие. Но други семейства, заради силния натиск и дискриминацията срещу тях, все още се страхуват да афишират българския си произход," казва Захариева.

"На второ място, тяхното правителство правеше всичко възможно броят на хората, които ще се самоопределят като българи, да бъде нисък. За да кажат: “Добре де. Вие какво толкова искате, какви толкова права на българите там? Ами те са само 3500 човека, не са някаква значителна част от населението..", коментира Захариева. 

"87 000 са доказали своя български произход с документи само пред последните 15 години", заяви тя.

"Защо казвам точно това число? Защото това са данните от последните 15 години, от когато се води дефакто много по-ясна статистика. Преди това не е толкова ясна. Но общият брой на българите в РСМ е над 100 000 със сигурност.  Но дори и 87 000 - не са малко," допълни тя.

По думите ѝ е много съмнително как само за българите още не са обявени резултатите за чужбина, а за всички останали са обявени. Това, смята тя, поставя поредните въпросителни. Захариева даде примери, оповестени от организациите на македонските българи. "Ако си с двойно гражданство - и македонско, и българско, те пишат македонец, или те пишат с двойно гражданство и там вече не те вписват в графата българи." 

"На мен ми се иска българското правителство да бъде много ясно и категорично в оценката си. Искаше ми се да чуя и премиера. Да, Министерството на външните работи в четвъртък късно вечерта излезе с някакво становище. Но ми се иска да чуя и премиера, защото от него чуваме как едва ли не много сме близо до постигане на съгласие. Подготвят поредно междуправителствено заседание, по моя информация, през май. Той обяви на една пресконференция в България, че Историческата комисия има напредък. Само че напредъкът на Историческата комисия, по моя информация, не е нещо по-различно от това, което се разбраха за 5-те личности още 2019 г. и което още не е обявено публично", коментира Захариева.

"Целта на тази Комисия е да оправи учебниците, така че да спрат да се възпитават в омраза срещу България поколение след поколение. Да започне промяната на надписите, табелите, които насаждат омраза към съседа. Да започне промяна на експозициите в музеите и изложбите им, ако искате. Докато не започне промяната на учебниците няма да има резултати де факто и практически от работата на Историческата  комисия", каза бившият външен министър.

В коментар на новината, че турското външно министерство обяви, че не признава резултатите от преброяването в РСМ, Захариева заяви: 

"Реакцията на Турция беше политическа. Една държава не може да направи много юридически, но може по дипломатически път. Да изиска обяснение, да изиска подробна информация, да проучи нещата в детайли. Това може да направи България. И също така да подпомогне организациите на македонските българи в техните усилия да търсят правата си. Надявам се и настоявам и България да го направи."

На въпрос на водещата Милена Милотинова трябва ли България също да каже: не признаваме резултатите от това преброяване, Захариева отговори: "Толкова съмнения има в него, че да. Би трябвало да каже, че не ги признава. Дори да няма юридически ефект, ще има силен дипломатически ефект. Съветвам организациите (б.р. - на македонските българи) там да сигнализират и Европейския статистически институт, който, доколкото знам, е наблюдавал методологията. Така че нека и там да сигнализират, за да се провери подробно," каза бившият външен министър. 

"И нещо много важно. Правителството на РСМ много иска България да се договаря само на двустранно ниво с тях. Да, въпросите са на двустранна основа, но те са общоевропейски. И държава, която се стреми за членство в най-демократичното семейство - ЕС, трябва да отговаря на определени критерии. Неслучайно имаше промяна в методологията като на първо място се изведе клъстер, който се отваря пръв и затваря последен, в който се включват върховенство на правото, човешките права, медии, изобщо всичките фундаменти на ЕС. Така че това е общоевропейски въпрос. Не е вярно, че е само двустранен. И много е важно в Преговорната рамка сегашното правителство да продължи да отстоява това, което започна нашето правителство. Защото смесените сигнали са абсолютно вредни и опасни. От една страна премиерът казва едно, външното министерство, доколкото знам, е изолирано от този процес.  Премиерът много обича да говорим с европейците на един глас, но нека преди това и правителството му да говори в един глас, да има еднозначни послания от страна на София и към Брюксел, и към Скопие. И на второ място да продължи усилието нашите искания и тревоги да влязат в Преговорната рамка, и то в този клъстер, който всъщност е във фундамента на Европейския съюз", казва бившият външен министър.

По думите ѝ бъдещата преговорна рамка за РСМ трябва да съдържа всички искания на София - и изпълнението на двустранния договор, и защитата на правата на българите в Северна Македония, и правото на самоопределяне, и другите настоявания на София.

"Надявам се и настоявам българското правителство да работи по петте конкретни искания на България. И да говори в един глас, защото аз знам, че Външно работи в тази посока," казва Захариева. По думите й не е добър сигнал, "ако Външно работи, а премиерът казва - не ми е толкова важно, аз там ще отида в междуправителствено заседание и ще обявим как сме се разбрали за цар Самуил.... А това не е нещо ново - цар Самуил в Историческата комисия са се разбрали още през 2019 г.", подчерта Захариева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК