Турците не признават преброяването в РСМ, според което са 3,98% от населението

На терен е имало натиск и манипулации, много граждани не били преброени

31.03.2022 | 10:47 Редактор: Елеонора Танева
Турците не признават преброяването в РСМ, според което са 3,98% от населението

Националният координационен орган за преброяването на турския народ в Северна Македония не признава и не приема обявените бройки и проценти за турците в преброяването и ги определи като нереални, съобщава телевизия Телма.

Данните показват, че 64,25 на сто от всички преброените са се определили като македонци, 29,52 на сто са албанци, 3,98% турци, 1,18% са се обявили за сърби, 0,87 процента са босненци и 0,34 процента - власи.

От НКО казват, че по време на процеса многократно са изразявали недоволството си относно методологията, недостатъците при преброяването, недостатъчния брой турци преброители и инструктори. Имало е прекъсване и нефункциониране от дни на приложението за преброяване в страната и в чужбина. Критики има и към проблемите с превода и недостатъците на софтуера, недостатъчната информираност на населението за преброяването.

Също така се подчертават натискът и манипулациите на терена и фактът, че много граждани не са преброени. ОТ НКО казват още, че са информирали за това всички компетентни институции, но исканията им са били пренебрегнати и игнорирани. Оттам смятат, че правата на турския народ, който е един от държавотворните народи в РСМ и е равноправен с другите, са накърнени, предаде БТА.

НКО е съставен от всички турски неправителствени организации в Северна Македония, политически субекти на турската общност, изтъкнати турски интелектуалци и влиятелни личности от турската общност в страната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК