България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смеем се на новини за починали хора и вярваме на глупости - започва битка с троловете и простаците

Доц. Александър Христов, Даниел Киряков и Любомир Аламанов поискаха стратегия за комуникационна сигурност

01.04.2022 | 08:52 Редактор: Тодор Петров

Експертите по кризисна комуникация доц. Александър Христов, Даниел Киряков и Любомир Аламанов предлагат датата 4 април да стане ден без тролове и коментари в социалните мрежи. 

"Информационната среда става все по-замърсена и всеки от нас трябва да има отговорност да я поддържа чиста. Покрай войната изпълзяха много тролове, наводниха информационното пространство с откровени глупости, дезинформация и лъжи. Предлагаме на 4 април, ако не за цял ден, поне за 40 минути да изключим възможностите за коментари и да покажем, че трябва да се преборим с тази информационна вълна", посочи доц. Христов в "България сутрин".

Според него сме отворили кутията на Пандора и всеки е решил, че има свободата да пише каквото си иска. По думите му обаче, свободата на словото не е да пишеш каквото си искаш, а умението да споделяш подкрепени факти, които не ограничават свободата на други хора

"Все повече вярваме на интерпретациите, отколкото на фактите. Социалните медии отдавна не са възможност да водиш свободно диалог. Превърнаха се в арена на сблъсъци и пропаганда. Трябва да опитаме да си върнем нормалността. Проблемът на този тип говорене е, че създава шумотевица около непроверени факти. Действа принципът на спиралата на мълчанието. По-шумната група се изявява повече. По-малко шумните постепенно започват да се затварят в себе си. Това не означава, че по-шумните са повече. Най-добрата противоотрова е да не мълчим", обясни доц. Христов.

Даниел Киряков се съгласи, че по-чуваеми са по-шумните. 

"Хилим се на неприлични новини. Тази наша инициатива няма задължителен характер. Не е атестат за отговорно поведение. Даваме си сметка, че аналоговото и дигиталното ни поведение на моменти се размиват. Не може да си мислим, че оставаме без последствия за думите и действията. Защо нашата инициатива да не помогне на социалните мрежи да си подобрят алгоритмите?", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че фалшивите новини убиват, а цели групи от хора взимат погрешни решения. 

"Стоим разкрачени между неутралитета и това да изпратим хуманитарна и военна помощ на Украйна. Нашата инициатива не налага цензура. Тази отговорност - държава, гражданско общество и бизнес, трябва да се мултиплицира в полето на публичната комуникация", каза още Киряков.

Любомир Аламанов отбеляза, че една от идеите им е да напомнят, че няма права без отговорности. Експертите по кризисна комуникация имат идея да предложат нов обществен договор на комуникация в социалните мрежи

"Отбраната срещу такъв тип вербално насилие не е цензура. Когато някой се смее на новина за починали хора, това не е човешко. Културните хора ще се дръпнат и ще отстъпим полето на комуникация на тролове и простаци", подчерта той.

Аламанов е на мнение, че срещу България се води целенасочена комуникационна война от чужди сили, които искат да ни изтръгнат от мястото ни в Европа и да ни върнат обратно в източни империи, където един диктатор решава всичко

"Задължително трябва да има стратегия за комуникационна сигурност", настоя експертът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК