Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Фалшивите новини са в своя апогей - как да преборим информационната война?

Коментар на Любомир Аламанов и Валери Тодоров

08.03.2022 | 20:21 Редактор: Тодор Петров

Ще се стигне ли до комуникационен кошмар заради информационни войни? 

"Информационната война се бори много трудно. В момента виждаме последица от процес, който е започнал преди много години. Имаме 45 години тежък социализъм на масирана пропаганда в България. След това имахме надежди със зараждане на демокрацията, но част от политиците не се оказаха на необходимото ниво. Стигнахме до тъжен момент на отчаяна антиевропейска кампания, която стартира през 2016 г. В момента виждаме пропутинска кампания, която се стреми да ни откъсне от западната цивилизация", каза комуникационният експерт Любомир Аламанов в "Денят ON AIR".

Той настоя, че повече не може да бъде търпяно политици да лъжат в ефир. По думите му в социалните мрежи се развиват много фалшиви профили, в момента - пропутински.

"Щом има Министерство на отбраната, трябва да има структура, която да се бори с информационните войни. Която да подготвя отговори и факти", поиска Аламанов. 

Според него "руският народ е жертва на един психопат". Така са гледали на нас преди 89-а година, отбеляза гостът в студиото.

Журналистът Валери Тодоров е на мнение, че наблюдаваме процес на масирана подмяна на новините с различен вид пиар акции. 

"Деформира се понятието "новина". Трябва много внимателно да се отсява кое е истина и кое - не. Журналистиката спокойно може да пренапише историята. В състояние на война нормално е да лъжат и двете страни. Въпросът е да се натрупат повече информационни източници, да се отсяват и да се изработи методика, която да разпознава фалшивите новини", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът посочи, че по време на война работи всичко, това са хибридни въздейства. Бедата е, че получаваме много малък процент от реалната картина. Тук опира до волята на журналиста и усилията да достигне до информацията. Разпространението на фалшивите новини е в своя апогей, подчерта Тодоров.

"Цитира се източник, за да е ясно кой носи отговорност за информацията. Но онова, което тече в социалните мрежи и има подмяна на профили и анонимност... Има инфодемия. С имената на експерти се появяват абсолютно фалшиви тези", каза още журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК