ЕС ще се бори с руската дезинформация: Путин иска народът му да е сляп и глух

Жозеп Борел ще предложи нов механизъм

08.03.2022 | 14:35 Редактор: Жаклина Иванова
ЕС ще се бори с руската дезинформация: Путин иска народът му да е сляп и глух

Европейският съюз се ангажира да засили борбата си срещу руската дезинформация, тъй като опасенията от намеса на Москва след нахлуването ѝ в Украйна нарастват.

ЕС вече забрани на руските държавни медии RT и Sputnik да излъчват на територията на 27-те държави от Блока в опит да ограничи това, което Брюксел като ключови "оръжия в манипулативната екосистема на Кремъл".

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че сега ще предложи нов механизъм, който би позволил на ЕС да санкционира "злонамерените участници в дезинформацията" на Москва.

"Свидетели сме как руската атака срещу Украйна продължава", посочи Борел пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург.

"И това нападение болезнено подчертава защо трябва да обръщаме повече внимание на чуждестранната намеса, и по-специално на чуждестранната дезинформация и манипулиране на информацията", уточни той.

Борел разкритикува репресиите на Кремъл срещу независимите репортажи и всеобхватните усилия на руската пропагандна машина да оправдае нападението у дома и да изопачи случващото се на място.

"Президентът Владимир Путин иска нацията му да бъде сляпа и глуха. Нещо повече, мисля, че той би искал руският народ да бъде апатичен", отбеляза пред законодателите комисарят на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Йоурова похвали решението на стрийминг гиганта Netflix да спре услугите си в Русия, предаде БГНЕС.

"Президентът Путин иска хората да се забавляват, а не да обръщат внимание на това, което се случва. Не би било правилно да виждаме как руснаците се забавляват, а в съседство се убиват украинци", каза тя.

ЕС вече увеличи усилията си за противодействие на кремълската дезинформация, откакто Москва анексира Крим и започна да подклажда войната в Източна Украйна през 2014 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
ценности и свобода
преди 2 години
ЕС се бори с руската дезинформация, като налага пълна цензура и своя дезинформация! Това, изглежда са днешните ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ! За Евро-атлантическата солидарност и американските интереси, не трябва да споменаваме! Сигнализирай за неуместен коментар