България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БЧК изпрати над 222 т помощ към Украйна, Investor Media Group и ВУЗФ с дарения

Събрани са над 3 млн. лв. дарения, уточни Преслава Лилова

30.03.2022 | 09:40 Редактор: Елеонора Танева

Десетки трайни хранителни стоки, санитарни и лекарствени продукти от първа необходимост дариха Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Investor Media Group в помощ на цивилното население в Украйна.

Те бяха доставени в Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" в София, откъдето ще бъдат транспортирани към нуждаещите се граждани в Украйна, както и към бежанските центрове в България.

Дарените продукти бяха събрани от преподаватели, студенти, служители и партньори на висшето училище и медийната група. 

ВУЗФ и Investor Media Group са подготвили активности, чрез които да помогнат практически за интеграцията в България на бягащите от войната, като им предоставят по-лесен и достъпен начин за установяване у нас.

А БЧК е изпратил 15 камиона с хуманитарна помощ към Украйна с обем от над 222 тона. По сметките на БЧК за подкрепа на пострадалите от войната вече са събрани над 3 млн. лв. 

"Използваме зелен коридор за влизане в Украйна през Черновци. Изпращаме камионите, когато има голям обем стоки, за да се оползотвори пълноценно един курс. Средно един камион съдържа 17-18 тона помощ. Има нужда от готови за консумация храни, инстантни супи, ядки, трайни продукти, които могат за дълъг период от време да се консумират", заяви директорът "Международно сътрудничество и програми" на БЧК Преслава Лилова в студиото на "България сутрин".

Зад тези цифри и средства стои трудът на повече от 2500 доброволци.

"Опитваме се да се подредим големия хаос. Доброволците отделят мокрите кърпи от кухненската хартия, определят възрастта на детските дрехи, за да бъде по-лесно след приемане на помощта тя да бъде насочена към конкретни нуждаещи се групи", каза Лилова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя уточни също, че се увеличават доброволците в Украйна. Има и такива, които спонтанно решават да се включат в помощ на бедстващите от войната, готови да слизат в метростанциите и да посещават бункери. 

В началото на войната БЧК събираше топли дрехи, но сега вече има нужда от тениски, маратонки, дрехи за малки деца, подходящи за по-топло време. 12 000 пакета с хранителни продукти са приготвени за бежанците, които стигат до България.

"От самото начало на войната екипи на БЧК са разположени и по граничните пунктове, откъдето влизат хората от Украйна. Нашите доброволци изминават километри, за да дадат хранителен пакет или хигиенни материали на бежанците. Това е първата помощ, която получават на територията на нашата страна", поясни Лилова. 

БЧК предоставя и средства на бежанците за закупуване на лекарства.

"Виждаме, че и в Украйна, и тук пристигащите имат нужда не само от хранителни продукти, но и от лекарства. Когато човек има предписание и рецепта, се стараем да има минимум средства, за да си ги закупи. В БЧК могат да бъдат носени лекарства - най-търсени са витамини, спрей за нос, лекарства за гърло", каза още представителят на БЧК. 

Парични дарения могат да бъдат направени по три начина - с кратък SMS на номер 1466, онлайн дарение може да бъде направено през интернет страницата на БЧК, както и банков превод.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК