България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Последният дар на човека" - разказ за донорството и проблемите пред него в България

"Хората се притесняват, че органите им могат да бъдат откраднати", каза Александър Николов

25.03.2022 | 07:51 Редактор: Искра Ангелова

Платформата "TimeHeroes" раздаде наградите си за доброволчество. Вече 10 години организацията свързва хората, които искат да помагат с времето и уменията си, с каузите, които имат нужда от подкрепа.  "В "Последният дар на човека" Александър Николов и Димитър Панайотов разказват за донорството в България.

"Последният дар на човека" е документална мултимедийна история за донорството на органи в България. В последните 7 години се опитахме да обхванем всички участници в тази чувствителна тема, като снимахме в над 15 града - лекари, трансплантации на сърце, бъбреци, разбира се, и чакащите. Още не сме говорили за политиките и проблемите, които спират донорството да се развива в обществото ни", каза Александър Николов в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че през 2015 г. брат му получава мозъчен кръвоизлив и вследствие на това от болница "Св. Марина" казват, че е в мозъчна смърт.

"Решението не е трудно, особено когато семейството е сплотено. Призовавам нашите читатели да проведат този малък разговор за донорството вкъщи, дори да е труден. По последно проучване, което беше направено през 2019 г., хората, които са провели разговор вкъщи, са много по-склонни да дарят органите на своите близки, защото те знаят тяхното мнение", допълни Николов.

По думите му мотивите на хората, които не искат да стават донори, са много.

"Най-големият от тях е недоверието в системата, което го виждаме постоянно. Притеснява ги, че органите могат да бъдат откраднати, също така, че лекарите ще ги "убият", за да вземат органите им, но това е невъзможно. Няма държавна, дългосрочна кампания, която да разбули тези митове - какво е мозъчна смърт, кой може да стане донор, колко човека се спасяват, колко човека чакат за това", подчерта Александър Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че един човек може да помогне на до 4 души. В България се трансплантират само сърце, черен дроб и бъбреци, а в чужбина се трансплантират и бял дроб, роговица и различни тъкани

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК