България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма риск мини да стигнат рибарските ни кораби, Украйна и Русия се готвят за нещо голямо

Коментар на ген. Димитър Шивиков, Илия Налбантов и Христо Панайотов

22.03.2022 | 09:21 Редактор: Елеонора Танева

Българското правителство няма намерение към момента да оказва военна помощ на Украйна. В същото време, след новините за потенциални мини в Черно море, се взимат всички необходими мерки, за да се гарантира безопасността на морските ни граници. 

"Мините са достатъчно опасни, ако се откъснат от котвите. Също и в икономически план - създават огромен риск за корабоплаването, застрахователните компании отказват застраховки. Затова трябва да развиваме капацитета си за тяхното откриване", коментира военният експерт Илия Налбантов в студиото на "България сутрин". 

Според бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада - ген. Димитър Шивиков, информацията за опасните мини трябва да бъде добре проверена. 

"Към момента, според метеорологичните условия и морските течения, няма предпоставка, ако има такива мини, които са се откъснали, да достигнат реално крайбрежието. Съмнително е тези мини от 1 тон, които са закотвени доста добре със стоманено въжета и вериги, да са се откъснали, трябва да се провери дали е имало такова вълнение, че да се откъснат. Тази информация цели да всее паника сред българското общество. Български рибари са улавяли в свои мрежи мини от Втората световна война", заяви ген Шивиков пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на Изпълнителната дирекция по рибарство и аквакултури Христо Панайотов уточни, че заради вълнение на морето няма пуснати рибарски кораби.

"Изпратили сме съобщения за предпазливо влизане в морето. Времето е с нас, то не позволява осъществяване на стопански риболов. В следващите дни вълнението ще падне и вероятно рибарите ще тръгнат да осъществяват своята дейност. Но течението към този момент е такова, че не се очаква, ако има подобен род боеприпаси във водата, да стигнат до нашите брегове.  Хората трябва да са нащрек и ако видят предмет, приличащ на мина, да уведомят по надлежния ред", призова Панайотов.

Военният експерт Илия Налбантов е убеден, че Русия и Украйна се подготвят за нещо голямо. 

"Има паритет. Водят се някакви разговори, които не са преговори. Преговорен процес има, когато спре огънят, тогава става ясно, че нещата могат да тръгнат в добра посока. И двете страни се готвят за активни действия. Подозирам, че в момента в голямата картина се появява и трети играчи освен САЩ и Китай. Европейският съюз взима решение за въоръжаване на Украйна", заяви Налбантов.

Той беше категоричен, че Русия трябва да се оттегли. Което би довело и до поетапното отпадане на санкциите, от които страда основно руският народ. 

Ген. Шивиков зае противоположна позиция. Според него Украйна и Володимир Зеленски трябва да признаят, че каузата им е обречена.

"В никакъв случай Русия не е затънала. Затова Путин обяви, че това е специална операция, а не масирана война. Русия ще се оттегли, когато постигне целите си  - демилитаризация и денацификация. Говори се за бомбардировките в Лвов - това беше учебен център за наемници от цял свят, които се разбягаха като пилци", коментира ген. Шивиков.

Налбантов определи конфликта като битка на две ценностни системи. 

"Тук става въпрос за системата за управление на обществата. Русия иска под формата на свобода да наложи своя ботуш на цялото постсъветско общество. Методът на управление на Русия е началникът отгоре, подчиненият - отдолу. Няма демокрация, няма свобода. Ген. Шивиков смесва повода с истинските причини за конфликта. Там воюват рускоговорящи, украиноговорящи, българоговорящи. Целта на Путин е да овладява постсъветското пространство със сила. Той реши, че може да завладее света с бутоните на ядрената си мощ", заяви военният експерт. 

И даде оценка на руската военна мощ - много по-слаба и изчерпала ресурса си. Налбантов съобщи, че в руските фабрики работят на 3 смени, за да произвеждат крилати ракети, но нямат компоненти.

"Русия е агресор, но получава адекватна съпротива. Всички приказки са извадени от контекста на времето. Тук има война на територията на цяла Украйна. Целият украински народ се е вдигнал срещу орките, срещу Мордор", настоя Налбантов.

Ген. Шивиков отговори, че страната ни трябва да подкрепя обикновените украинци, а не режима в Украйна. 

"Русия не е агресор. Трябва да се знаят причините за този военен конфликт - 8 години голяма част от украинското население живя в землянки. Това е финалната фаза на 8-годишншия конфликт. България трябва да предоставя хуманитарна помощ. Правителство предоставя някаква, доброволците - в пъти повече. Но пак има разделение - тя се изпраща на западния бряг от река Днепър, защо няма за Донбас и Мариупол?", каза ген. Шивиков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
1 rate up comment rate down comment 0
Оня
преди 2 години
Абе, тоя верно ли е военен експерт, или прилича, на един бивш министър на самоотбраната? Само повтаря това, което четем по западналите медии. На мен, като обикновен запасняк (50+) ми се чини, че чичо Вова прекалено ги щади. И после си развяват гагите. Айде дайте карта, с напредъка на укрите! Ама няма такава отпечатана. Генерала се държа в пъти по-достойно. Не съм "русороб", за тези, които ще ме хранят. Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 1
Серозният
преди 2 години
Моля, ако сте сериозна тв,не.канете псевдо експерти, като г-н Налбантов. Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 2
564
преди 2 години
3
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
На товарищ ген. Димитър Шивиков трябва да му бъде отнето генералското звание и да бъде съден за държавна измяна. Защо позволявате на хората, които очевидно искат да ни превърнат отново в концлагер от съветски тип да имат мнение. Не е вярно, че трябва да се дава право на мнение ва про-Кремълските провокатори. По тази логика, защо не направите едно предаване за педофили, да изслушаме и тяхната гледна точка, че в подкрепа да пуснете и видео как изнасилват деца? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Възрастен
преди 2 години
Бил съм свидетел на немските мини които излизаха всеки ден на брега през 1945 година ! . . . . Не е шега работа, както бъбрят лаладжиите по-горе . Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 3
popa ot razgrad
преди 2 години
здраствуйте товарищ Шивифаккофф... Сигнализирай за неуместен коментар