Бомбардировките не спират, Зеленски е готов да обсъди с Путин статута на Крим и Донбас

Украинските власти: Руските войски не напредват

22.03.2022 | 08:25 Редактор: Ваня Кузманова

27 дни от началото на войната в Украйна. Бомбардировки и обстрели се водят в различни райони на страната. Продължават сраженията в столицата Киев, както и в окупирания Мариупол. 

По информация на украинските власти руските войски не напредват. През последните часове е имало бомбардировка край бреговете до Одеса.

Върховната Рада на Украйна твърди, че на територията на Чернобил горят поне 7 различни пожара. В съобщение се посочва, че така радиационните рискове нарастват в радиус от 10 километра около атомната електроцентрала, както и че най-вероятно пожар е възникнал в резултат на бомбардировки от страна на Русия или е резултат от умишлен палеж.

На този фон президентът на Украйна поиска директни разговори с руския президент Владимир Путин. Володимир Зеленски смята, че е необходимо да се срещне с президента на Русия, независимо от това в какъв формат ще бъде проведена срещата. По думите му без тази среща е невъзможно да се разбере напълно какво би накарало Русия да сложи край на войната. 

Президентът на Украйна заяви, че е готов да обсъди с Русия статута на Крим и на Донбас, но само след като украинската страна получи гаранции за сигурност. 

По-рано той заяви, че всички договорки с Русия за прекратяване на военните действия ще трябва да бъдат одобрени от украинските граждани на референдум. От началото на руското нахлуване в Украйна вече се състояха няколко кръга от преговори между Москва и Киев. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
Кирчо Гьотверена
преди 2 години
Зелен-ясалия иска, то и аз искам да сме нормална държава а не чужда колония ама - не . Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Гост
преди 2 години