Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

НАТО е застраховката на България, че няма да сме в ролята на плячка като Украйна

Ние трябва да подкрепим Украйна, правим патрони, пушки, не трябва да ни е страх от нашите действия, заяви Илия Лазаров

21.03.2022 | 20:56 Редактор: Елеонора Танева

След визитата на военния министър на САЩ Лойд Остин в България стана ясно, че не е искана военна помощ за Украйна. Такава не стои на дневен ред, стана ясно днес и от министъра на отбраната в Брюксел.

"НАТО е застраховката на България, че няма да сме в ролята на плячка като Украйна, а от едната страна на силните. НАТО е като лепенките навремето на СИК и ВИС, които ни пазеха. Нали не си въобразявате, че нашата армия може да ни пази, не казвам, че е лоша, но ресурсът ни е невъзможен", коментира международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че реалната цел на шефа на Пентагона е била да инспектира Източния фланг на НАТО. 

"Не ми стана ясно дали американската страна не е поискала среща с Радев или е било отказано от страна на българския президент. И в двата случая това е вид символика. Ако приемем думите на Радев, че не е имало необходимост да се срещне с него, това е поведение на политическата класа в България против НАТО", заяви Лазаров пред Bulgaria ON AIR. 

Международният анализатор не очаква страната ни да предостави директна военна помощ на Украйна.

"Сами ние не би трябвало да действаме. Ние трябва да подкрепим Украйна, включително и с въоръжение, което произвеждаме. Ние С-300 не произвеждаме. Правим патрони, пушки. Не трябва да изпитваме страх от нашите действия, НАТО ни пази. Но не трябва да правим солови действия", подчерта събеседникът.

И уточни, че С-300  е остаряла система. А докато ги подготвим за даване, докато ги пренесем и войната ще свърши. Този процес би ни отнел 3-4 месеца.

"Ние сме член на НАТО, трябва да участваме във взимането на решения. Партньорите ни гледат странно, защото през последните години се държим неестествено. Решенията трябва да се взимат информирано и с акъл, а не емоционално", посъветва международният анализатор.

Той е категоричен, че конфликтът Русия - Украйна няма да доведете до Трета световна война. 

"Такава може да се случи при стълкновение между САЩ и Русия, НАТО и Русия. Войната няма да продължи дълго. На младите момчета в руската армия не им се мре за кауза, която не е тяхна. А украинците отиват да се бият за своята страна, домове, семейства. Малката срещу голямата армия, едната е силно мотивирана, другата - не", коментира Лазаров.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
максим
преди 2 години
илийчо,ако нямаш компас,обади се. как те пази нато? ти добре ли си?какъв анализатор си? всичко е много смешно,бе!опомнисе. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
максим
преди 2 години
как ме пази нато? нато са смешници.и ес и сащ ,също.и без нато и ес ,ще сме си добре.това е факт.не заплашваме никого.вземете се в ръце и не продавайте българия. Сигнализирай за неуместен коментар