България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджетите на общините олекват заради бежанците, ще си търсят парите от държавата

Кметът на Самоков: Трябва бързо да им се даде временно убежище, за да може да работят

18.03.2022 | 08:33 Редактор: Тодор Петров

Общините се включат активно в помощта за пристигащите у нас украински граждани, които търсят спасение от войната. Всички дейности, които са свързани с нормалния живот на бежанците, са за сметка на общинските бюджети.

"Гледаме веднага да реагираме, предоставили сме списъци къде може да бъдат настанявани. Ще говорим с държавата как тези средства, които са дали общините, ще бъдат възстановени. Предстои да приемем общинските бюджети, но никой не е предвидил такива разходи. На първо място трябва да покажем отношение и да настаним тези хора", коментира кметът на Самоков и член на УС на общините Владимир Георгиев в "България сутрин".

По думите му е твърде рано разходите да бъдат изчислявани и трябва да мине време, рано е да се каже и какъв обем от компенсации ще искат.

"Непрекъснато прииждат бежанци, напливът и натискът е голям при пограничните райони и тези, които са близо до Украйна - Балчик, Каварна, Русе, по цялото Черноморие. Най-големият проблем в момента е бързо да се даде временно убежище - то позволява да имат достъп до социалната сфера и здравеопазването. Да може да настаним децата в детски градини и училища. Има малко забавяне с получаването на този статут", каза още Георгиев.

Той изтъкна, че в Самоков много хора от Украйна работят в сферата на туризма, но са с 3-месечни визи, които изтичат точно сега. Как ще бъдат тренирани те - бежанци ли са или са такива, които са работили в България, попита кметът.

"В общинския хотел сме настанили 6 човека, в града са настанили 4 семейства. В Боровец и в града имаме работещи в хотелите, които са с изтичащи работни визи. Бизнесът иска да предостави възможност на тези, които искат да си намерят работа. Помощта от 40 лв. няма да стигне, защото сега е отоплителният сезон, трябва и да се изхранват тези хора", обясни Георгиев. 

"Сметката за ток на общината за февруари, където получихме компенсациите за януари и февруари, падна от 75 хил. лв. на 57 хил. лв. По-сериозният проблем е с природния газ. Никой до момента не ни е дал възможност да говорим за компенсации, не получаваме такива. Казва ни се, че проблемът е ниската цена на газта. Но сметките за газ са в пъти по-големи от сметките за ток", подчерта кметът на Самоков.

Общините ще настояват за срещи с правителството за компенсации и възстановяване на средствата.  

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
dancho.neda@abv.bg
преди 2 години
Може ли при само 6 човека украинци настанени в огромния общински хотел, кметът на Самоков да иска помощ от държавата, като че ли са 6000? А щерките на някои местни величия получават огромни заплати и от този хотел и от този на ГБС в Боровец. Ами ще ги отреже от общинския хотел. Или и парите за бежанците трябва да бъдат излапани от червената ***? Сигнализирай за неуместен коментар