България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Васил Велев: Цените на тока ескалираха заради войната, таванът на компенсациите за бизнеса да отпадне

"Компенсациите трябва да се увеличат", посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

15.03.2022 | 09:50 Редактор: Жаклина Иванова

Премиерът Кирил Петков се срещна с представителите на работодателските организации у нас. На срещата бе обсъдено дали компенсациите за тока за бизнеса ще продължат и през април.

Срещата бе поискана във връзка със ситуацията с пазара на електроенергия. От началото на военните действия в Украйна цените ескалираха. Очаквахме през пролетта цените да продължат да спадат. Вместо да спаднат два пъти, за да се доближат до реалните, те се увеличиха близо два пъти. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "България сутрин".

Програмата за компенсиране на свръхвисоките цени трябва да продължи, убеден е експертът.

"Регулираната цена за бита е 119 лв., а цената на свободния пазар е 600 лв. Това е близо 5 пъти повече. След компенсиране досега пак бе повече от 2 пъти реалната цена, която плащаха 633 хил. потребители на свободния пазар. Ние поискахме тази среща, за да се удължи срокът на програмата и да отпадне таванът на компенсацията", уточни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България подчерта, че средства има, тъй като при всякаква цена на борсата допълнителната печалба в АЕЦ "Козлодуй" е по-голяма, отколкото е размерът на всички компенсации без таван.

"Има ескалация на цените в цяла Европа, не само в България. При тези цени - 600 лв. за мегаватчас, само за март в "Козлодуй" ще има 805 млн. лв. допълнителна печалба, а за компенсиране на всички потребители на свободния пазар са необходими 584 млн. лв. Компенсациите трябва да се увеличат", отбеляза Велев.

По думите му е имало разбиране от страна на премиера. А системата все пак работи и трябва да продължи, добави той.

Запитан какво ще се случи, ако няма компенсации за предприятията, Велев каза: "Много от предприятията, ако не бъдат компенсирани справедливо, ще спрат да работят. В Западна Европа предприятията, които са от електроинтензивната индустрия, се снабдяват на нива от порядъка на 120 лв. за мегаватчас. При това положение, продавайки на едни и същи пазари, ние ставаме неконкурентоспособни. Много от нашите предприятия са ограничили дейността си".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК