България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Налага ли се въвеждане на форсмажор и какви са сертификатите за него?

Коментар на Васил Тодоров и бившия социален министър Христина Христова

18.03.2022 | 08:00 Редактор: Жаклина Иванова

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова предлага обявяване на форсмажор по всички междуфирмени договори заради войната в Украйна. 

"Сертификатите за форсмажор са документи, които удостоверяват наличието на форсмажорно обстоятелство, което пречи в конкретен договор една от страните да изпълни свое задължение. Българската търговско-промишлена палата не очаква обявяване на форсмажор. Поискахме от държавата компетентен орган в свой документ да констатира този факт и на база на него можем да го обсъдим и да изследваме всеки един договор дали това обстоятелство препятства задълженията в конкретния договор", каза Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата в ефира на "България сутрин".

Българската търговско-промишлена палата е издала стотици сертификати за форсмажор, уточни той.

И добави, че обстоятелства, които могат да породят и да подтикнат фирмите да ги издадат, са например военното положение в Украйна, санкциите срещу Русия, наводнения, пожар, земетресение, стачка и много други.  

"За форсмажора трябва да се намери правно оправдание. Явно е, че идеята е да се помогне на бизнеса в тази сложна ситуация. Съдът определя дали има форсмажор за всеки търговски договор. Форсмажорните обстоятелства освобождават контрагентите от изпълнение на техните отговорности, които са заложени по подписаното споразумение", заяви бившият социален министър Христина Христова за Bulgaria ON AIR.

А като евентуални негативни последици тя посочи неизпълнение на редица договори.

Бившият социален министър коментира и темата с инфлацията.

"Европейските финансисти прогнозират увеличение на инфлацията до края на годината. Ситуацията вече е тревожна - много е висока цената на газа, с който хората се отопляват, за бизнеса - да не говорим, за енергоносителите, на хранителните продукти... Имаме мораториум до 31 март. Но дали след падането му, като се задействат обективните пазарни механизми, няма да се напомпа инфлацията?", каза Христова.

По думите ѝ държавата има социално-помощна програма, но от години тя има символичен характер.

"Ако всичко, което се случва с икономиката, доведе до фалити и загуба на работни места, може би на много хора, които нямат право на обезщетения за безработица, ще се наложи да им се помогне с помощи", обясни гостът в студиото.

Според Христова тази система бързо трябва да се приведе в действие и да се използва фактът, че ще има актуализация на бюджета. А тя обезателно трябва да вземе предвид тези извънредни обстоятелства, убедена е Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК