fallback

Започва "София Филм Фест", член на журито воюва в Украйна

Мира Сталева и Андрей Паунов разказаха повече за събитието

10.03.2022 | 09:30 Автор: Тодор Петров

26-ото издание на "София Филм Фест" ще бъде открито днес. Изпълнителният директор на "София Филм Фест" Мира Сталева увери, че ще гледаме най-добрите филми от света. 

"Откриваме с френския филм "Двете страни на острието" от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Имаме страхотен международен конкурс, откриваме го с "Януари". Имаме балкански конкурс- балканското кино се харесва и се оценява. Документален конкурс с невероятно добри заглавия", посочи тя в студиото на "България сутрин".

Един от членовете на журито - режисьорът и сценарист Олег Сенцов, в момента воюва в Украйна и няма да присъства на събитието. Неговият филм "Рино" обаче ще участва на "София Филм Фест". Участие ще вземе и едно от големите имена на полското кино - Лех Маевски. Иглика Трифонова и Златина Русева също са част от събитието.

Филмът "Януари" на Андрей Паунов, който открива Международния конкурс, е вдъхновен от "Януари" на Йордан Радичков.

"Винаги е време за Радичков. Времето го показва - вали сняг. Филма го завършихме точно като започна Ковид-а. Голямата новина е, че Ковид вече е към края си и ще можем да се съберем отново в киното, пак ще има пълни зали. "Януари" е специален черно-бял филм със страхотни актьори. Прекалено дълго време гледахме лоши новини, време е да гледаме хубави филми", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

"Януари" ни трябва, Радичков ни трябва. Снегът създава знаци. Ще гледаме кино в много зали, към 16 са залите. Вече се отварят салоните и няма нужда от "зелен сертификат". Добре е да се върнем към нормалните активности. Трябва да има фиеста, да сме заедно", каза още Мира Сталева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback