България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Украйна печели информационната война, цената на преговорите ще е падането на Киев?

Коментар на журналистите Георги Пашкулев и Владимир Йончев

09.03.2022 | 09:24 Редактор: Жаклина Иванова

Ключов елемент в устойчивостта на всяка армия и спечелването на дадена война е комуникацията. Къде е границата на свободното слово и началото на пропагандата?

"В информационната война категорично печели Западът, ЕС. Не бих казал, че е точно информационна война - ние виждаме хората, които страдат. Това не са фалшиви кадри, фалшиви новини. Всеки разумен човек разбира, че това не може да се случва в 21 век, и че това нападение, което Путин осъществи спрямо Украйна, е недопустимо. В ООН за първи път с толкова голямо мнозинство Русия беше осъдена - само 3 държави я подкрепиха", заяви главният редактор на агенция БГНЕС Георги Пашкулев в студиото на "България сутрин".

Главният редактор на сайта offnews Владимир Йончев посочи, че информационната война е несъмнено част от другата.

"Информационната война я печели Украйна, не може да бъде по друг начин. Основната цел на информационната война е да споделиш своя разказ за случващото се. Разказът на Украйна е много близък до това, което се случва - тя е нападната от агресор, който избива населението", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

Пашкулев смята, че обезателно трябва преди да бъде спряна една медия, да бъде проследено нейното съдържание и да се направи анализ.

"Не може медии, които оправдават насилието и пропагандират войната, да бъдат толерирани. Някои от руските журналисти отдавна не са съгласни с материалите, които излъчват дадени телевизии. Много е лошо, че част от тези новини се разпространяват като нормални, в Сърбия например", подчерта главният редактор на БГНЕС.

Йончев отбеляза, че по време на война първите жертви са именно истината и свободата на словото.

"След като изградиш някаква пропагандна теза, имаш две задачи. Едната е да я наложиш - да мобилизираш противниковото общество, другата - своето. И съответно - да не позволяваш на противника да демобилизира твоето. По време на война никой няма да ти позволи да говориш истината, когато тя е неудобна за воюващата страна. Руският войник в момента е безсмъртен, няма нито една жертва. Трупове не се показват, деца не се убиват", коментира той.

Журналистът е убеден - това е картинката, която ще се рисува Русия, докато тя участва в тази война.

"Представете си, че Путин спечели войната - какво? Ние имаме един нов Хитлер, който е завладял новата Полша. Оттук нататък с този политик е свършено като политик, с тази държава е свършено като морална сила. Тази война не може да бъде спечелена", каза Йончев. И добави, че цензурата ще спре с края на войната.

Пашкулев изрази мнение, че обществото в Русия е много променено и не желае този военен конфликт.

"Да се надяваме, че в най-скоро време ще започнат преговори. Има надежда за това. За съжаление, ще се плати една много висока цена - падането на Киев", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
SIF-4
преди 2 години
"Информационната война се печели единствено чрез пропаганда и цензура". Сигнализирай за неуместен коментар