България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Украинка у нас: Хората оставят всичко и бягат, идват само с документи, без никакви дрехи

"От украинската общност съдействаме на бежанците по всякакъв възможен начин", каза Дария Луговска

09.03.2022 | 08:06 Редактор: Жаклина Иванова

Варна се превърна в един от основните центрове за настаняване на бежанци от Украйна. Помощта, събрана за тях, се разпределя от украинската общност в града.

"От украинската общност събираме помощта и съдействаме на бежанците по всякакъв възможен начин, предоставяйки им храна, хигиенни материали, дрехи. Помагаме им с настаняването, с превоз. При нас работят и психолози, които могат да им помогнат, да ги подкрепят. Предоставяме им и информационна подкрепа", каза Дария Луговска от Сдружението на украинците в България в ефира на "България сутрин".

Основната цел, по думите ѝ, е да покажат на украинците, че не са сами в този сложен момент, и че има някой в Европа, който се грижи за тях и ги подкрепя.

"Информацията за войната, която получават украинците, е или от техни близки, или от първо лице - сами са виждали целия този ужас, който се случва там. Те следят и социалните мрежи, където постоянно пускат снимки и информацията се обновява денонощно", обясни Луговска пред Bulgaria ON AIR.

В сдружението в момента работят около 50 доброволци, които са от различна националност - има украинци, българи, германци, французи, италианци.

Тя изрази от името на цялата украинска общност искрена благодарност към всички помагащи българи. И добави, че приоритет в момента са майките с деца.

"Хората оставят всичко и бягат. Те идват само с документи, без никакви дрехи. Ситуацията е много сложна", сподели Луговска.

Запитана от какво имат нужда, тя отбеляза: "Помощта, която получаваме, е разпределена. От всичко има нужда - храна, хигиенни материали, лекарства, дрехи, отоплителни уреди, уреди за готвене, спални чували, играчки за децата".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК