България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Взаимопомощ и съпричастност: Жители на Лозен отвориха домовете си за украински семейства

"Трябва да има много по-мащабна кампания в тази посока", каза Ани Маринова

08.03.2022 | 07:59 Редактор: Жаклина Иванова

Жителите на софийското село Лозен предлагат безвъзмездно къщи за украински бежанци.

"Хората, които имат желание да приемат бежанци от Украйна, не знаят как да го направят. Трябва да има много по-мащабна кампания. Много от хората са възрастни, имат възможности, имат и големи къщи. Те обаче не знаят къде и към кого да се обърнат", сподели Ани Маринова от Лозен в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ много от хората живеят динамично и не разполагат с време да търсят в социалните мрежи кой има нужда от помощ и дом.

"Виждам, че хората пристигат в центъра на София и пишат, че са тук и дали може някой да ги вземе. Когато няма лесен достъп до информацията, за хората, които не са активни в интернет, е трудно", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Ани Маринова сподели, че и в Лозен, както и в София, проблемът с детските градини е много сложен. Според нея обаче все пак много места могат да бъдат приспособени за това.

Запитана как реагира на мнението, че много хора питат защо не даваме хуманитарна помощ на българите, тя уточни: "Първо се събудихме с тази война преди повече от 10 дни, след това "разбрахме", че това не е война, а след това - че украинците са си го заслужили. Смятам, че това не е така. Може да направим малко неща за тези хора и сме длъжни да ги сторим. Това е нашето човешко задължение, без значение, че някои от нас живеят бедно".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК