Очи в очи с бомбите: Ексклузивни разкази от първо лице между взривовете

Толкова много жертви, толкова много разрушения, няма да простим на Русия, категорична е Олга Орлик

02.03.2022 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Спрял часовник и очакване на минутите затишие между падащите бомби. Вместо обичайния забързан ритъм ежедневието на много украинци, вече седми ден е такова. Изпитанията са големи, но всички са единни и казват в общ глас: "Няма да се предадем".

Олга Орлик е ендокринолог, психолог, майка на 1-годишно момиченце. До скоро ежедневието ѝ e спринт между работата и семейството. Днес - часовникът е спрял. Намираме я в апартамента ѝ в Киев, в минутите на затишие.

"Не съм в бомбоубежището, вкъщи съм, но много хора от нашата сграда сега са в общото бомбоубежище на комплекса. Само обитателите на два от апартаментите в сградата сега са в апартаментите си, всички останали са се скрили", разказа Олга.

Споделя, че семейството ѝ е добре. Успели са да се запасят с храна и вода, но нейни приятели са в тежко положение.

"Справяме се добре, но много от моите колеги и приятели имат разрушени и опожарени къщи. Няма къде да живеят и наистина е много, много... няма думи, с които да се изрази тази ситуация", сподели жената.

Тя е повече от сигурна - Украйна няма да се предаде.

"Русия няма да успее да завладее страната ни, защото всички сме много решителни, ще се защитаваме, ще се борим. И се надявам да победим. Ако ръководството на Русия завладее и окупира страната ни, ние ще се борим, ще търсим справедливост, няма да се откажем.  Толкова много жертви, толкова много разрушения, няма да простим на Русия", категорична е Олга.

Уверен, че страната му няма да бъде окупирана, е и 25-годишният Макс. 

"Нашият народ винаги е избирал свободата и демокрацията, затова ще се борим докрай. Много сме благодарни на целия цивилизован свят за подкрепата и помощта. Слава на Украйна", подчерта той. 

По професия той е сватбен фотограф. До 24 февруари обективът му запечатва най-красивите моменти от живота, сега - сцените в по-голямата част от страната са различни.

"Положението е ужасно, тъй като загиват наши военни, цивилни граждани и деца. Балистични ракети взривяват къщи", сподели фотографът.

В момента Макс се намира в Западна Украйна, където няма тежки сражения. Сирените за въздушна тревога обаче са се превърнали в част от ежедневието там. 

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК