България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Украйна е готова за ЕС, ще има големи ползи и за двете страни

Директорът на фондация "Европейски съюз" Любов Панайотова и икономистът Стоян Панчев в "България сутрин"

02.03.2022 | 09:03 Редактор: Тодор Петров

Страните от ЕС незабавно да предоставят на Украйна статут на кандидат за член в ЕС и да започнат преговори за членство. За това призоваха 8 държави от Централна и Източна Европа в общо открито писмо.

"Има бърз знак - Европейският съвет да излезе с ясно послание, че се започва: Виждаме европейската перспектива на Украйна. Процедурата ще отнеме време, но това ще бъде политически силен знак, от какъвто те имат нужда в момента. Ползите ще бъдат и за двете страни", коментира директорът на фондация "Европейски съюз" Любов Панайотова в студиото на "България сутрин".

Според нея възможностите на Украйна ще засилят икономическата стабилност в целия ЕС, а ползите ще бъдат изключително много. Ще трябва сериозен план за възстановяване на Украйна, отбеляза тя и добави, че Украйна отдавна чака и има готовност за влизане в ЕС - първо през 2004, а след това и през 2014-15 г.

"На прага сме да постигнем това, което се коментира в последните 10 години - да имаме Европа на отбраната. Не може да има преговори, въпросът е в символиката - декларацията в ЕП и дай, Боже, Европейският съвет да даде знак и да каже: Да, тя ще бъде с нас", каза още Панайотова.

Икономистът Стоян Панчев смята, че става въпрос за силен политически жест към Украйна, но от гледна точка на икономиката положителните ефекти са в бъдещето. 

"Първо трябва да приключат военните действия. Не е ясно какво ще представлява икономиката на Украйна, когато приключат военните действия. Разчетите на САЩ за развитието на военните действия е в седмици", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че поне половината от резервите на Централната банка на Русия вече са замразени. По думите му има замразяване на търговията между Русия и останалата част на света. 

"В момента Русия не може да изнася своя петрол поради санкциите и това, че голяма част от Запада не желае да работи с нея. Замразяването на резервите на Централната банка е безпрецедентно. Цялата банкова система на Русия не може да комуникира със Запада. Големият въпрос е с газа и петрола - истинската валута за руската икономика. Ако там имаме санкции, ефектът върху европейската икономика ще бъда доста сериозен", обясни Панчев.

Според него ще се повиши инфлацията у нас и ще спадне икономическият ръст заради санкциите срещу Русия. Икономистът очаква биткойнът и златото "да имат добри моменти" в следващите месеци.

Панайотова бе категорична, че мерките винаги са давали ефект и ще го направят и сега. А в България нямало от какво да се страхуваме, тъй като сме отворена икономика - каквото става в ЕС, ще стане и у нас. Ще може да разчитаме на определена подкрепа.

"Дано Путин си отиде по най-мирен и бърз начин. Иначе ще бъде много мъчително за всички страни", заключи тя.

 

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Z
преди 2 години
Вие живеете в някакъв паралелен свят. Не знам дали чухте, но там се води война. Сигнализирай за неуместен коментар