Борба за живот в болница в Украйна, бебета умират по пътя, други - ранени и на кислород

16 деца са загинали в Украйна от началото на руската инвазия

01.03.2022 | 21:35 Редактор: Искра Ангелова
Борба за живот в болница в Украйна, бебета умират по пътя, други - ранени и на кислород

16 деца са загинали в Украйна от началото на руската инвазия, която започна на 24 февруари, а 45 са ранени, според официални данни. Много от ранените са настанени в детската болница "Охматдит" в Киев.

От най-голямата болница в Украйна вече са изписани редица пациенти, но остават деца, които са на системи. Техният брой расте, тъй като военните действия около украинската столица се засилват.

В близост до болницата през нощта е имало отново обстрел, споделя хирургът Виталий Демидов. А по думите му лечебното заведение е обградено от трупове и изоставени коли.

007

"Най-тъжното е, че когато прозвучи сирената, трябва да слезем с децата и родителите в мазето. Тичаме по пет или шест пъти на ден до мазето и обратно", коментира Демидиво пред "Тайм".

Той добави, че има много деца на кислородно дишане, но количките с кислородните бутилки работят с ръчни вентилатори, което затруднява персонала.

Снимка на Демидов с пушка и люлеещ бебе на ръката си, обиколи медиите по света. Към нея той написа: "Беше много горещо тази вечер."

0000000000

Доброволци носят храна, консумативи и лекарства. 

"Засега всичко е осигурено, но не знам докога", подчерта кардиологът.

Сред ранените е и момче, чиято 10-годишна сестра и родители са били убити от руски диверсант.

009

Друг пациент е момче, пострадало по време на обстрела в Киев.

"Раните са много дълбоки, трябваше да спрем кървенето, заради това се наложи операция. В момента момчето е в критично състояние и е на апаратна вентилация", каза Демидиво.

А докато се опитват да спасят деца, ранени във войната, персоналът също така се грижи и за онези пациенти, които от месеци са там. Лекарите са оперирали 15-годишно момиче, което е с диагноза лимфобластна левкемия.

010

А Центърът по детска кардиология и кардиохирургия е преместена в мазето. Там има и новородени, които са в много тежко състояние. Някои от тях са на диализа. В момента се извършват само спешни операции, плановите са отложени. А бебе с вродено сърдечно заболяване е починало, защото не са успели да го закарат до болницата.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 1
лили
преди 2 години
Светът раздаде оръжие на Украйна и какво стана ? По лошо стана!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
9 rate up comment rate down comment 0
djesi
преди 2 години
Каква вина имат тези деца за жертвите в Донбас!? Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
paragraf
преди 2 години
Много е тъжно и страшно! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 11
Обективен
преди 2 години
Много лошо !А ЗА СТОТЕ ДЕЦА В ДОНБАС УБИТИ ОТ УКРАИНСКАТА АРМИЯ ,ЗАЩО ОСЕМ ГОДИНИ МЪЛЧИТЕ? Сигнализирай за неуместен коментар