България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без такси за университетите и общежитията за украинските студенти у нас

"С 60 от студентите, които са в Украйна, не може да се свържем изобщо", каза Даниел Парушев

02.03.2022 | 08:14 Редактор: Искра Ангелова
Без такси за университетите и общежитията за украинските студенти у нас

Националното представителство на студентските съвети изпрати отворено писмо до висшите училища за предприемане на мерки в подкрепа към украинските студенти.

"Направихме проучване до всички висши училища - колко са студентите в България, които са с украински произход. Оказа се, че са 1396. В момента на територията на страната има 55% от цялата бройка, около 700 човека украински студенти са тук, а другите са на територията на Украйна", каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че са се обърнали към висшите училища и са срещнали огромно разбиране.

"А именно студентските общежития да бъдат предоставени за тях и техните семейства. Също така да бъдат преустановени таксите, които трябва да заплащат, както и семестриалните такси, които са на самите университети. Ще има финансова инжекция от висшите училища от порядъка на 300 лв. еднократна помощ. А също 50% от занятията да има възможност да не се присъства", допълни Парушев.

Тези студенти, които са в Украйна, не могат да се възползват от финансовата помощ, защото нямат възможност да си използват картите.

"Чух се с някои студенти, които са там, положението е изключително тежко. Споделиха, че постоянно са в бомбоубежище, нямат достъп до нищо. Изпратиха снимки как танковете минават пред тях. Единственото, което им остава, казват, че имат храна и вода, но не се знае докога. Родителите им нямат работа", коментира председателят на Националното представителство на студентските съвети в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му те постоянно губят и обхват, онлайн пространството е нарушено.

"С 60 човека от всички студенти, които са там, не може да се свържем изобщо. Предполагаме, че или са в бомбоубежище, или нямаме връзка с тях. По-голямата част искат да бъдат с родителите си, включително студентите, които са над 18-годишна възраст и не могат да напуснат страната. Оказа се, че и жените не могат да напуснат, защото градът е блокиран", подчерта Даниел Парушев.

Студентите, с които нямат връзка, се намират в Киев и Харков.

"Те споделят, че за тях няма значение дали ще бъдат към Европейския съюз или към Русия. Единственото, което искат, е да бъдат свободни и да няма война. Нямат пристрастия в една или друга посока", каза още Парушев.

Според него от началото на април абсолютно всички студенти ще бъдат върнати в университети и е категоричен, че присъствената среда няма как да бъде заменена с онлайн обучението.

Попитан какво смята за обединението на университетите, той сподели: В момента се коментира 9 висши училища в страната да бъдат обединени. 7 университета не приемат това нещо, защото ще се ограничи тяхната автономия. И сме в постоянна връзка с министър Денков. Ще направим анализ кои са слабите и силните черти на едно такова обединяване.

Очаквайте видеото.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК